U ponedjeljak, 26. studenoga započela je Kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja” u organizaciji UN Women, uz podršku brojnih međunarodnih i institucija BiH.

Cilj Kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja” je podignuti svijest javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama. Akcija se provodi širom svijeta svake godine od 25. studenoga kojim se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava.

U Kampanji „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja” sudjelovali su: ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije, Vasilija Broćeta, predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini, David Saunders, veleposlanik Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Andres Hagelberg, veleposlanik i šef ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini, Drahoslav Stefanek, Vasilija Broćeta ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije svečano je otvorila Kampanju„16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”, među ostalim, kazala je „ Čast i zadovoljstvo mi je danas biti domaćin ovakvom projektu i što je grad Livno odabran kao početak akcije i obilaska grada narandžastim autobusom kojim su građani imali priliku u iravnom razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija saznati više o vrstama nasilja, načinima sprječavanja i zaštiti onih koji su preživjeli nasilje. Nasilje se ne događa nekom drugom, ono se događa u našim obiteljima, kod naših susjeda, naših rođaka, naglasivši i ulogu obrazovnog sustava kojim se može spriječiti nasilje u korjenu“.

Predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini, David Saunders u svom obraćanju naglasio je kako je nasilje nad ženama oblik kršenja ljudskih prava, društveni je problem koji zahtjeva akciju sviju nas, a prvi korak može biti razgovor sa predstavnicima policije, centara za socijalni rad, zdravstvenih institucija i nevladinih organizacija u UN Women BiH narandžastom autobusu koji je u okviru ovogodišnje kampanje putovanje kroz osam gradova krenuo iz Livna.

Vožnjom kroz Livno narandžastim autobusom među prvima su se provozali učenici i nastavnici srednjih škola,nakon čega je u Hotelu Park održan razgovor o ulozi mladih,  te o ulozi dječaka i muškaraca u prevenciji nasilja nad ženama, što svatko od nas može učiniti da spriječi nasilje nad ženama i nasilju u obitelji. Prema istraživanju, svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja kao što su: fizičko nasilje, seksualno i ekonomsko.

U videu pogledajte koje vrste nasilja postoje, te kojim se institucijama u BiH možete obratiti za pomoć, savjet i informaciju. Video možete pogledati OVDJE.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok