U zgradi Vlade Hercegbosanske županije jučer, 28. studenoga 2018. godine direktor Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije mr.sc. Željko Marijan održao je radni sastanak s pročelnikom područnog ureda za civilnu zaštitu i spašavanje RH-Šibenik, Milovanom Kevićem, pročelnikom područnog ureda za zaštitu i spašavanje RH- Split, Srđanom Kuščevićem i direktorom Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, Dragom Martinovićem, sa suradnicima.

Sastanku je nazočio i konzul Republike Hrvatske, Tomislav Vrdoljak koji je izrazio značaj ovakve dobre međudržavne suradnje uprava koje brinu o poslovima zaštite i spašavanja, tim više jer prirodne i druge katastrofe ne poznaju državne granice.

Direktor Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije mr.sc. Željko Marijan izrazio je dobrodošlicu gostima, uz ostalo, kazao je kako je ovaj radni sastanak prilika međusobnog upoznavanja o trenutnom stanju i planiranim aktivnostima, prilika za razmjenu mišljenja i iskustava, te podizanja svijesti o rizicima i  problemima i način za što uspješnijom daljnjom suradnjom između ove 4 županije.

Na sastanku se razgovaralo  o postojećem stanju i funkcioniranju civilne zaštite u PUZS Šibenik i PUZS Split, te Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije i Županije Zapadnohercegovačke. Naglasak je bio na prekograničnu suradnju po pitanju gašenja požara, te stanje opremljenosti i operativnoj mogućnosti vatrogasnih društava za poslove zaštite od požara u Hercegbosanskoj županiji. Tijekom sastanka bilo je govora o mogućnostima apliciranja na natječaj  Mehanizma EU za civilnu zaštitu za provođenje vježbi i drugih EU projekata prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te koje su mogućnosti obuke vatrogasaca i struktura civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Na sastanku se razgovaralo i o migrantskoj krizi u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka gosti i domaćini uputili su se u obilazak konzulata Republike Hrvatske koji je 5. rujna 2018. godine otvoren u Livnu.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok