U utorak, 11. prosinca 2018. godine u Hotelu B&M u Livnu održan je Okrugli stol o temi „Suradnja sa institucijom Ombudsmenom za ljudska prava:

implementacija preporuka i koordinacija aktivnosti“. Obuka o zaštiti od diskriminacije za relevantne javne institucije i civilno društvo, uz sudjelovanje institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine održana je danas, 12. prosinca 2018. godine u Hotelu B&M u Livnu.

Predavač Okruglog stola i obuke bila je stručna suradnica institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Fatima Račić i stručna suradnica institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Irma Salčin, a sudjelovali su predstavnici Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, predstavnici centara za socijalni rad u Hercegbosanskoj županiji i predstavnici  MIO-PIO Hercegbosanske županije.

Predavači su prezentirali  preventivno djelovanje i ulogu institucije Ombudsmena u prevenciji kršenja ljudskih prava, te preporuke Ombudsmena i njihovo provođenje. Sudionici su imali priliku upoznati pojam i vrstu diskriminacije, primjenu Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, a među ostalim, sudionici su iznosili iskustva u radu i s radom institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Cilj Okruglog stola i obuke je jačanje kapaciteta institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine u sprječavanju i borbi protiv diskriminacije, kao i poticanje suradnje institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine javnih ustanova i nevladinih organizacija u borbi protiv diskriminacije. Uspostavljanje izravnog kontakta između Institucije Ombudsmena i javnih institucija, kako bi u određenim situacijama predstavnik nadležne institucije mogao stupiti s institucijom Ombudsmena da bi se osiguralo lakše postupanje.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok