Aktualno stanje u zdravstvu i u socijalnoj skrbi na području Hercegbosanske županije teme su koje su jučer dominirale na sastanku u zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu ministrice rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije Vasilije Broćete s voditeljem Misije OESS-a u BiH Bruce Bertonom i njegovim suradnicima:

Ferminom Cordobom, voditeljem odjela za ljudsku dimenziju u Misiji OESS-a u BiH, Edinom Družić, v.d. voditeljicom terenskog ureda Misije OESS-a u Drvaru, Slobodankom Radić, službenicom za ljudska prava u Drvaru i Elvirom Pehlić, programskim asistentom Misije OESS-a u Drvaru.

Ministrica Broćeta upoznala je veleposlanika OESS-a u BiH g. Bertona i njegove suradnike o stanju i problemima s kojima se susreće zdravstvo i pružanje zdravstvenih usluga u Hercegbosanskoj županiji. Govorila je o liječničkoj njezi starijih osoba, naročito u ruralnim područjima i aktivnostima da se ta njega podigne na višu razinu i da bude pravodobna. Na tom planu dosta toga je urađeno. Međutim, cjelokupni zdravstveni sustav u županiji suočen je s dva problema: nedostatku financijskih sredstava i liječničkog kadra, posebice liječnika specijalista.

U tom kontekstu istaknula je što sve Vlada Hercegbosanske županije poduzima i što je sve uradila na financijskoj potpori zdravstvenim ustanovama. Predstavnike OESS-a zanimalo je i liječenje žitelja županije u drugim kliničkim centrima, te kako i na koji način je to organizirano.

Kad je riječ o oblasti socijalne skrbi resorna ministrica je kazala kako u centrima za socijalni rad u mjestima Hercegbosanske županije gdje oni postoje nedostaje određenih kadrova i da su loši uvjeti rada i da je resorno Ministarstvo formiralo Povjerenstvo koje će utvrditi činjenično stanje u toj oblasti. Danas Drvar i Bosansko Grahovo nemaju centre za socijalni rad tako da nasilje u obitelji u tim općinama nema tko rješavati iako su ti centri u ingerenciji lokalne zajednice.

Predstavnici Misije OESS-a zanimali su se da li ima donacija u ovim bitnim životnim oblastima? Dosad nije bilo tih potrebnih i očekivanih potpora tako da je potekla na sastanku ideja da se pokrenu aktivnosti na povećanju interesa stranih donatora da dođu u Hercegbosansku županiju i da bespovratnim sredstvima pomognu u ovim segmentima života u Hercegbosanskoj županiji.

Naglašena je dobra suradnja resornog Ministarstva i Područnog ureda OESS-a u Drvaru

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok