U šetnji Frankfurtom, najvećim gradom njemačke savezne pokrajine Hessen, ne možete ne primijetiti da je upravo njemački jezik najmanje zastupljen.

Godine 2017. Nijemci su u tom gradu postali manjina, a 51 posto stanovnika su stranci - odnosno oni koji korijene imaju u inozemstvu, objavio je HRT.

Hrvatski jezik gotovo je uobičajeno čuti na ulicama i u dućanima, a neizbježan je i u brojnim restoranima u gradu na Majni. Jedan od posjećenijih smješten je u Kaisserstrasseu.

Njegov vlasnik Manuel Peraica, koji je iz Livna u Njemačku došao sa 16 godina, nakon prvog restorana u Hessenu, ovaj u Frankfurtu sa suprugom je otvorio prije deset godina, objavio je HRT.

Svoj zanat Peraica je izučio u restoranu svojih roditelja, a danas je certificirani magistar kuharstva. To je zanimanje koje u Hrvatskoj još ne postoji. Uspoređujući poslovanje u Njemačkoj i Hrvatskoj, svi odreda ističu da su državna administracija i porezna opterećenja najveći uteg razvoja Hrvatske. U njegov restoran rado svraćaju brojni gosti, često i hrvatski glazbenici, među njima i Mate Bulić. I za kraj, pitanje o povratku. Mnogima, pa tako i obitelji Peraica, to danas nije izgledna opcija.

- Djeca idu u dobre škole pa na razmišljamo o povratku, no što će vrijeme pokazati, ne znam - kaže Peraica za HRT.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok