Povjerenstvo za procjenu šteta općine Tomislavgrad zaprimilo je oko 70 prijava za procjenu materijalne štete nastale uslijed nedavnog snježnog nevremena.

Što se tiče samih šteta, one su počinjene uglavnom na stambenim i gospodarskim objektima, a među većim štetama zabilježeno je nekoliko urušavanja krovova od velikih količina snijega kako na stajama tako i na starijim objektima.

Naime, 5. veljače općinsko povjerenstvo za procjenu šteta pustilo je obavijest za stanovnike koji su pretrpjeli materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima, o postupku i rokovima prijave štete od prirodne nepogode.

Završetkom roka za prijavu, koji je bio 9. veljače, na teren je, prema proceduri, izašlo navedeno povjerenstvo, prema čijim su procjenama obilne snježne oborine i jak vjetar, koji su pogodili područje općine Tomislavgrad u razdoblju od 15. prosinca 2018. godine do 24. siječnja 2019. godine, načinili velike probleme u svakodnevnim aktivnostima građana nanijevši im štete na njihovim objektima, kazao je za Fenu pomoćnik načelnika općine za Civilnu zaštitu Jozo Jakić.

Istaknuo je kako su članovi Povjerenstva već na terenu te kako će izaći na lice mjesta na svaku od prijavljenih šteta radi utvrđivanja pravog činjeničnog stanja.

Po njegovim riječima, kad mjerodavna povjerenstva odrade svoj dio posla, kompletira se izvješće s kojim se upoznaje načelnik općine, a zatim po proceduri, ono ide prema Općinskom vijeću na usvajanje.

Po usvojenom izvješću, općinski načelnik izvješće šalje prema županijskom stožeru za civilnu zaštitu u Livnu koje dio štete sanira svojim sredstvima, a dalje po proceduri s utvrđenom štetom bit će upoznata i Federalna uprava za civilnu zaštitu. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok