Protekli vikend na prostoru Hercegbosanske županije obilježili su iznimno nepovoljni vremenski uvjeti. Puhala je olujna bura pogotovo u subotu 23. veljače 2019. godine koja je prouzročila velika oštećenja na privatnim i gospodarskim objektima.

Najteže stanje bilo je na prostoru Općine Tomislavgrad posebno u selima Omolje i Borčani gdje je prouzročeno najviše šteta na privatnim kućama. U Roškom polju oštećena je crkva na kojoj je vjetar uništio bakreni krov.

Općina Tomislavgrad uslijed olujnog vjetra proglasila je stanje elementarne nepogode. Od jutros je općinsko povjerenstvo za procjenu šteta na terenu i utvrđuje posljedice.

Velike probleme u Hercegbosanskoj županiji stvaraju i prostorni požari  gdje su u najvećoj mjeri krivci ljudi koji pale korov na poljima. Jak vjetar u kombinaciji s požarom brzo se širi i brzo izmiče kontroli.Trenutno je aktualan požar u Općini Bosansko Grahovo gdje gori trava u polju na području sela Peulje i Korita.

Na području grada Livna jučer je bilo nekoliko intervencija VD Livno. U selu Lopatice vatra je zahvatila borovu šumu i nisko raslinje i u selu Srđevići vatra je bila zahvatila drvene elektro stupove. Požari su lokalizirani. Trenutno je požar aktivan i u Livanjskom polju ispod sela Lištani gdje pripadnici DVD sv. Ana Lištani pokušavaju lokalizirati požar.

U Hercegbosanskoj županiji na snazi je odluka Županijskog stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije o zabrani paljenja korova. Iz Županijske uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije mole građane da se suzdrže od paljenja korova i trave zbog čega konstantno dolazi do prostornih požara, a u slučaju uočavanja da netko pali travu ili korov mole građane da obavijestite policiju pozivom broja 122 koja će u okviru svojih nadležnosti  poduzeti  odgovarajuće mjere protiv nesavjesnih građana.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok