Japanska vlada odobrila je 228,855 eura (447,600 KM) za nabavku ambulantnih vozila za domove zdravlja u Donjem Vakufu, Konjicu i Livnu, te projekt obnove zgrade osnovne škole u Sarajevu.

Svečanost otpisivanja grant ugovora najavljena je za danas u Veleposlanstvu Japana u Sarajevu, s početkom u 11 sati.

Vlada Japana dodijelit će 33,699 eura (65,910.17KM) za projekt opremanja Doma zdravlja u Donjem Vakufu, s nabavkom ambulantnog vozila.

”Zahvaljujući toj donaciji, oko 700 pacijenata godišnje imat će veliku korist. Dom zdravlja otvoren je 1970. godine, jedini je u tom gradu. Zbog  kvarova i održavanja starog vozila, često nije moguće osigurati pravovremeni prijevoz pacijenata”, navodi se.

Za projekt opremanja Doma zdravlja u Konjicu ambulantnim vozilom izdvojeno je 55,526 eura (108,600.86 KM). Dom zdravlja u Konjicu odvojen je od Opće bolnice u Konjicu, otvoren je 2016. godine i jedini je na tom području.

Za ambulantno vozilo za potrebe Doma zdravlja u Livnu izdvojeno je 62,631 eura (122,495 KM). Taj dom zdravlja otvoren je 1926. godine i jedina je ustanova primarne zdravstvene zaštite na tom području. Zahvaljujući toj donaciji, oko 8.500 pacijenata godišnje imat će veliku korist.

Za obnovu zgrade Osnovne škole “Saburina” u Sarajevu odobreno je 76,999 eura (150,595.36 KM), a obuhvata zamjenu školskih prozora i drvenarije (prozorskih okvira i vrata). Prostorije su oštećene zbog starosti. To je uzrokovalo probleme, naročito zbog nemogućnosti postizanja odgovarajuće temperature i sigurnosti u školskim učionicama. Zahvaljujući toj donaciji oko 300 učenika, nastavnika i osoblja će, na godišnjoj osnovi, imati korist od ovog projekta. Taj projekt bit će implementiran kao dio Višegrad V4 (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) + Japan projekta suradnje, zajedničke obnove zgrade te osnovne škole. Ambasada Slovačke skoro je završila s implementacijom službenog projekta obnove čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti i smanjenje ispuštanja štetnih tvari, Eco Packet Infra. Poljska, Češka i Mađarska također planiraju implementirati projekte pojedinačno.

Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u Bosni i Hercegovini, u okviru sheme Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske sigurnosti (GAGP), koji su započeli s implementacijom 1996. godine. Ukupni iznos je dosegnuo je više od 18 milijuna eura (oko 35 milijuna KM) u posljednjih 20 godina, a sredstva utrošena za gradnju, obnovu i opremanje objekata za 31 projekt u sektoru zdravstva i 80 projekata u sektoru obrazovanja u cijeloj državi.

”Ove godine, japanska Vlada podržat će, u okviru Grant pomoći za temeljne projekte ljudske sigurnosti (GAGP), osam projekata u BiH, ukupne vrijednosti približno 720.000 eura, uključujući i spomenuta četiri projekta”, priopćeno je iz Veleposlanstva Japana.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija