Na područjima općina i gradova koje je nedavno poharala olujna, na udare i orkanska bura, popisuju se nastale štete. S druge strane, štete užurbano saniraju žitelji pogođenih sredina, među kojima i u općini Tomislavgra, piše Večernji list BiH.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta obilazi teren, prikuplja podatke kako bi, uz pomoć stručnjaka, napravili preliminarnu procjenu šteta na stambenim, infrastrukturnim i gospodarskim objektima. U Borčanima i Omolju, selima u kojima je tek pokoja kuća ostala neoštećena, posljedice nevremena sve su manje uočljive. Krovove valja popraviti prije kiša, govori nam Ante Čolina kojemu je bura ‘skinula’ kompletan krov. Popravak će ga stajati oko 17.000 KM.

- Vidite, sve je iznova započeto. Nova daska, nove grede, sve novo. Cigla nova, oluci novi, sve - govori nam Ante i dodaje kako je imao sreću te majstore dobio prije kiše. Nedostatak majstora i materijala, posebice crijepa, bio je osnovni problem kod saniranja šteta. Lijep i sunčan dan koristi i Petar Krištić u susjednom zaseoku u Borčani. Za nevremena je bio u Austriji u kojoj je ostvario mirovinu. Umirovljeničke dane provodi u rodnom kraju, a s vremena na vrijeme u Austriji posjeti djecu i unuke. I on kao i svi oštećeni štete saniraju vlastitim sredstvima, a nadaju se barem djelomičnoj odšteti.

Od pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu Joze Jakića doznajemo da je pomoć ponuđena i iz jedne sarajevske općine prije nego što je zahtjev bilo koje vrste prema ostalim institucijama i upućen. - Načelnik općine Novo Sarajevo samoinicijativno je nazvao našeg načelnika Ivana Vukadina i ponudio pomoć u novcu. Mi smo zahvalili na dobroj volji i neočekivanoj gesti, dokumentirali štete i poslali zahtjev.

Čekamo odgovor - govori nam Jakić i ističe kako procjena štete nije napravljena ni od prethodne dvije prirodne nepogode, snježnih oborina i poplave, a za ovu treću, olujnu buru, pristiglo je već 276 zahtjeva.

Šteta se popisuje i na području Grada Širokog Brijega koja se mogla prijaviti do 5. ožujka. Procjenu i stupanj štete obavlja gradsko povjerenstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok