Ogranku Matice hrvatske u Livnu i Čitluka pridružili su se mnogobrojni  ljubitelji kulture i pisane riječi na obilježavanju 28. obljetnice obnoviteljskog rada Ogranaka matice hrvatske u Livnu.

U dvorani Hotela Park u Livnu preksinoć su predstavljene bogate nakladničke djelatnosti Matice hrvatske Čitluk s naglaskom na troknjižje - romane Medaljon, Posljednji i Od Franje do Franje, književnice Anite Martinac i časopisa za djecu „Cvrčak“.

Cjelovečernji program započeo je pozdravnim riječima dobrodošlice domaćina, predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Livnu mr. Ane Papić koja je okupljene upoznala s osnovnim ciljevima i zadaćama rada ovih dvaju ogranaka Matice hrvatske. Mr. Papić govorila je o dosadašnjoj dobroj suradnji, te uspostavljanja još tješnje suradnje na polju nakladničke i izložbene djelatnosti. Potom je ponešto detaljnije kazala o gostima iz Čitluka te sve nazočne upoznala sa radom i svrsi djelovanja Matice hrvatske kroz proteklih 28. godina obnoviteljskog rada u Livnu.

O impresivnome radu, posebice na polju nakladništva Matice hrvatske u Čitluku govorio je njeni predsjednik Andrija Stojić. „Kako bismo unaprijedili provođenje programa Matice hrvatske Čitluk, njeno značenje u iskazivanju kulturnog i nacionalnog identiteta, čuvanjem zatečene i naslijeđenje kulturne baštine a naročito stvaranjem i njegovanjem novih vrijednosti razvili smo izuzetno bogatu i raznovrsnu nakladničku djelatnost što nas po broju dosada objavljenih naslova svrstava  u najaktivnije Ogranake Matice hrvatske. Dvjesto pedeset jedan, ( 251. ) naslov iz različitih znanstvenih disciplina i područja kulturnog života: iz književnosti, povijesti, likovne umjetnosti, botanike, arheologije i još nekim dugim nakladničkim ostvarenjima. Naš ogranak objavio je mnoge časopise, zbornike, kataloge, skrbi o kazališnoj i glazbenoj djelatnosti u svojoj sredini, i drugim uzvišenim zadaćama koje Matica hrvatska svojim programom zastupa“.- između ostaloga je kazao gospodin Stojić.

Urednica dječjeg časopisa „Cvrčak“ prof. Jasna Ćorić publiku je pobliže upoznala sa sadržajem ovog maštovitog, edukativno- zabavnoga lista. „Ovaj pouzdan pomoćnik u učenju i bogat izvor didaktičkog materijala koji upoznaje naše učenike s povijesnim i kulturnim znamenitostima zavičaja nastavlja pratiti malene čitatelje na njihovom putu odrastanja i sazrijevanja. Dječji list „Cvrčak“ koji izlazi u nakladništvu OMH-e u Čitluku namijenjen je učenicima osnovne škole, njihovim roditeljima i učiteljima. Djeci nudi dodatan materijal za čitanje jer sadrži kraće književno-umjetničke tekstove, a znamo da dijete koje čita dječje listove razvija naviku čitanja i čitateljsku kulturu..“  kazala je urednica ovog časopisa.

Autorica triju romana koja su objavljena u više izdanja Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Vinkovcima; “Medaljon“, „Posljednji“ i „Od Franje do Franje“ književnica Anite Martinac na ovoj po mnogo čemu predivnoj večeri druženja govorila je o motivima nastanka njezinih djela. „Posvećeno onima koji istinu ljube, žrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu žude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog čiste ljubavi rade.“– stoji u posveti njezina romana. -Zbog čega sam došla na ideju ovoga svega? Ono što je meni pričala moja baka nije se uklapalo s onim što su nas učili u školi. Moja potreba i želja da to sutra znaju i moja djeca bio je osnovni i glavni motiv da pišem o ovim temama. - rekla je autorica koja je publici pročitala kratak ulomak iz romana „Od Franje do Franje“.

Na kraju cjelovečernjeg programa predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Livnu mr. Ana Papić uručila je prigodne darove gostima iz Čitluka, na što su gosti uzvratili sa knjigama iz bogate nakladničke djelatnosti i prigodnom Žilavkom, Blatinom i domaćom lozom. Darovane su knjige učenicima za osvojena prva tri mjesta na nedavno raspisanom Natječaju u sklopu obilježavanja obljetnice rada Ogranka i Dana hrvatskog jezika.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su učenici Osnovne glazbene škole „ Franjo S. Vilhar“ iz Livna; Anđela Pelivan, flauta i Ivan Tomić, harmonika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok