Grad Livno i ove će se godine pridružiti svjetskoj obitelji gradova u inicijativi „Sat za planetu zemlju“ koja će se održati pod motom „Skini se s plastike, navuci na prirodu“.

Riječ je o borbi protiv klimatskih promjena. Naime, od 2007. godine svake posljednje subote u mjesecu ožujku održava se akcija Earth Hour – Sat za našu planetu. Toga dana u 20 sati i 30 minuta sudionici akcije isključe svjetla u trajanju od sat vremena. Inicijativom se ujedine milijuni ljudi diljem svijeta koji tako pokažu svoju predanost planetu. Zemlja je suočena s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i propadanja biološke raznolikosti, te je najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Inače ovakav vid borbe protiv klimatskih promjena započeo je u Sydneyu 2007. godine kao simbolični događaj gašenja svjetla. Od tada se obilježava u više od 180 zemalja. Najpoznatije svjetske znamenitosti poput Eiffelovog tornja, rimskog Coloseuma ili londonskog Big Bena gašenjem javne i dekorativne rasvjete ponovno će utonuti u mrak. Bosna i Hercegovina se u inicijativu uključila 2011. godine. Lani je u BiH svjetla ugasilo dvadesetak gradova među kojima će i ove godine biti Grad Livno.  Javna rasvjeta će tako u Livnu biti ugašena od 20 i 30 do 21 sat i 30 minuta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok