Titova pećina u Drvaru bit će zatvorena za turiste do daljnjega jer je odron uništio drvenu baraku, rekla je Srni načelnica općine Dušica Runić.

Ona je naglasila da je Titova pećina koja se nalazi u Spomen-kompleksu "25. maj 1944" jedan od glavnih izvor prihoda ove općine, ali da su, ipak, primorani da je zatvore zbog sigurnosti turista.

Runićeva je pojasnila da je do odrona došlo nakon višemjesečnih padavina, kada je na području ioćine krajem siječnja proglašeno stanje elementarne nepogode.

"Dio Titove pećine, točnije drvena baraka koja je u sklopu Spomen-kompleksa `25. maj 1944` uništena je zbog odrona stijena", rekla je Runić.

Ona je naglasila da je općina Drvar u vrlo teškoj financijskoj situaciji, da nema sredstava za saniranje oštećenja, te da su se za pomoć obraćali federalnim i kantonalnim institucijama, ali nisu naišli na razumijevanje.

"Zahtjeve za pomoć slali smo kantonalnim i federalnim institucijama, ali nitko nije imao sluha. Iz HB županije nismo dobili nikakav odgovor, dok je Federalna uprava Civilne zaštite odgovorila da rješavanje tog problema nije u njihovoj nadležnosti", dodala je Runić.

Runićeva je napomenula da se 25. svibanj u Drvaru tradicionalno obilježava, kao dan kada je 1944. godine slomljen fašistički zračni desant na ovaj krajiški grad.

"Drvar, s ponosom može da proslavlja značajne datume iz Drugog svjetskog rata, među kojima posebno mjesto zauzima 25. maj, jer je na taj dan 1944. godine odlučno rekao - ne najvećem zlu u istoriji čovječanstva", rekla je Runić.

Runić je napomenula da se u spomen-kompleksu nalazi i Muzej "25. maj", koji se sastoji od povijesnog i etnografskog dijela.

Titovu pećinu godišnje posjeti od 5.000 do 10.000 turista.

Do posljednjeg rata Titovu pećinu i Memorijalni kompleks "25. maj" godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista, a ova destinacija nekada je predstavljala nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta, ekskurzija i turističkih tura kroz Jugoslaviju.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks sa Muzejom "25. maj" 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija