U Glamoču danas živi 2.000 stanovnika. Pripadnika svih konstitutivnih naroda. Svi oni kažu da njeguju međusobne odnose i da ih politika ne može posvađati. Među njima najvoljenija osoba u Glamoču je časna i medicinska sestra Aneta Anđelić.

Dom zdravlja u Glamoču politici nije zanimljiv, jer tamo se liječe i Hrvati i Srbi i Bošnjaci. Svima najviše pomaže časna, a ujedno i medicinska sestra Aneta Anđelić. Kaže da su osobe poput nje najbliže narodu. U Domu zdravlja je više od dva desetljeća. Piše N1.

"Od '95. obavljam službu glavne sestre Doma zdravlja jer tada smo formirali ovdje medicinsku službu, jer sve je ovdje bilo rasformirano. Ništa od opreme nismo imali, imali smo tlakomjer i pacijenta, to je bilo", kaže Aneta Anđelić, časna i medicinska sestra iz Glamoča.

Pogledajte video >>>

Ni danas nije ništa bolje priča nam časna Aneta. Problemi su iz prošlosti. Dvije plaće im trenutno kasne, a sadašnje dobijaju u postocima. Zaposlenima nisu uplaćene godine doprinosa. Većina zaposlenih tužili su Dom zdravlja i dobili rješenja u svoju korist. Međutim tužbom blokirali bi kažu račune drugim kolegama. I pored svih problema, u ovom mjestu ljudi brinu jedni o drugima:

"Treba živjeti, treba njegovati međusobne odnose. I hvala Bogu da ovdje nema međunacionalnih trvenja. Da ne kažem sukoba. Čak se stvaraju ponovo mješoviti brakovi. Između Hrvata, Srba, Muslimana."

Krenuvši dalje kroz Glamoč sa časnom sestrom, nailazimo na Ajšu, Dragicu i Muneveru, te baku Stanu koja je starosjedilac u ovom mjestu, složne su u jednom - u Glamoču ima suživota:

"Ja ovdje živim 60 godina, ovdje su bili komšije muslimani i Hrvati, daj Bože da tako moja unučad budu živjela. Ali evo mi se poštujemo jedni druge, idemo na kafu"

"Siromašan je narod, nerazvijena privreda, nema zaposlenja, mladi odlaze. A suživot ovako kao narod raznih nacionalnosti se jako dobro slaže. Političari nam malo na svoju ruku, ali ne mogu"

"Stvarno predivno slažemo svi u Glamoču, a posebno evo mi išli smo na slatku."

Iako Glamoč ima približno 2.000 stanovnika, kako nam mještani kažu aktivnih stanovnika, većina osoba sa kojima smo mi pričali kažu da je Aneta Anđelić najvoljenija osoba.

"Znaš kako mi dadne injekciju i ne osjetim da mi je dala", riječi su jedne mještanke iz Glamoča.

Zašto je Časna sestra posebnija od drugih, govori i njena briga o najugroženijim. Aneta zahvaljujući svojoj sestri u Njemačkoj skuplja socijalnu pomoć za one koji kad dođu u Dom zdravlja nemaju novca platiti lijekove.

"I onda ona meni pred Božić pošalje 400-500 eura koje ja mogu upotrijebiti bez ičijeg nadzora za one kojima su najpotrebniji. Nekako nama je čovjek na prvome mjestu. I puno toga sebi uskratimo da bismo bili drugima na uslugu. To se teško može razumjeti ko nije ušao u ovu našu branšu", ističe Aneta.

U Glamoču se kažu nam, godišnje rodi oko dvadesetero djece. Uprkos svim nedaćama i siromaštvu, kažu nam da pobjeđuje zajedništvo svi onih koji žive u ovom malom mjestu. Aneta nam kaže da nastavlja svoju misiju tamo gdje su stali drugi. Ovo je priča o običnim ljudima koji ruše podjele u Bosni i Hercegovini.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija