U Tomislavgradu u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad. Knjiga je objavljena u nakladi Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatske liječničke komore, a obuhvaća povijesno razdoblje od ilirskog pokreta s početka devetnaestog stoljeća i njegove refleksije u BiH pa do kraj dvadesetog stoljeća.

Lučić u knjizi govori o stradanju hrvatskog naroda u protekla dva stoljeća, a u tom razdoblju posebno mjesto zauzima humanitarni konvoj Bijeli put koji je 1993. godine, u jeku bošnjačko-hrvatskog sukoba u Bosni i Hercegovini organiziran kako bi se pomoglo Hrvatima Središnje Bosne.

"Odredište Bijelog puta bila je improvizirana bolnica u crkvi Svetog Duha u Novoj Biloj u kojoj je liječeno oko 12.000 pacijenata, izvršeno oko 4.000 operacijskih zahvata od čega 1.000 teških u općoj anesteziji. Samo u 12 dana ratnih dana u lipnju 1993. godine muslimanska vojska na tom području ubila je deset, a ranila 59 djece. Nova Bila se po važnosti i razmjerima stradanju u BiH može usporediti sa stradanjima u Vukovaru", kazao je Lučić.

O knjizi su govorili i ratni kirurg u bolnici u Novoj Biloj Vlado Tabak, načelnik Stožera zdravstva HVO-a Ivan Bagarić te predsjednik HVO-a Tomislavgrad i prvi demokratski izabrani načelnik općine Mijo Tokić.

Tokića je kazao kako knjiga na pregledan i sažet način prikazuje svu kompleksnost i zamršenost bosanskohercegovačke povijesti kroz gotovo dva stoljeća. U knjizi su, kaže Tokić, prikazane sve bitne ideje, silnice, utjecaj politike i povijesni procesi koji su odredili povijesni put i složenu političku stvarnost i odnose u Bosni i Hercegovini.

"Lučić kaže da u ovaj knjizi nije išao uhodanim putem kojim su obično išli drugi političari nego je pokušao ovu problematiku osvijetliti s dosad neosvijetljenih, sporednih, zanemarenih i naizgled manje važnih mjesta s kojih se najčešće stvari daleko bolje vide", kazao je Tokić. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok