Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 24. travnja 2019. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv A.Š., rođene 1995. godine u Livnu, gdje je i nastanjena, radi postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zloupotreba znaka za pomoć i opasnost. 

Optuženoj se stavlja na teret da je dana 28. veljače 2019. godine sa svoga mobilnog aparata, na broj  hitnih službi-124,  neosnovana nazvala Hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Livno i prijavila da se u naselju Prikorika nalazi osoba kojoj je potrebna pomoć. Po telefonskoj dojavi, na lice mjesta su izašli djelatnici hitne medicinske pomoći i utvrdili da su u navedenom naselju ne nalazi nitko kome je potrebna medicinska pomoć. Nakon odlaska vozila hitne pomoći, optužena je ponovno nazvala na broj hitnih službi, tražeći od djelatnika hitne službe da dođu po njenog oca kome je pozlilo, nakon čega su djelatnici hitne medicinske pomoći ponovno izašli na navedenu adresu u naselju Prikorika, gdje su zatekli oca optužene koji ne negirao bilo kakvu potrebu za pružanjem medicinske pomoći.  

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 13. svibnja 2019. godine zakazao ročište radi za izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optužene, radi počinjenog kaznenog djela Zloupotreba znaka za pomoć ili opasnost iz članka 372. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.   Za kazneno djelo Zloupotreba znaka za pomoć ili opasnost iz članka 372. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci.

  „Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok