Kupres je bogatiji za još jedan hotel, a vlasnik poznatoga SRC Adria-Ski Zvonko Bagarić proširio je svoje kapacitete i ponudu koja neće biti bazirana isključivo na zimskom turizmu.

Riječ je o hotelu Jezero čije smo nastajanje pratili za naših čestih posjeta Kupresu budući da se nalazi uz magistralni pravac Livno - Kupres. Prvo je niklo omanje jezero u koje se ulijeva i kroz njega protječe rječica Milač. S godinama je dobivalo svoje obrise, “utopilo” se u okoliš, postalo mjesto na koje dolaze ribolovci, a već pri njegovoj gradnji Bagarić je imao viziju onoga što je uslijedilo nekoliko godina kasnije. Piše Večernji list BiH.

Zasnježivanje

“Jezero je nastalo zbog potreba zasnježivanja staza na skijalištu budući da smo nekoliko godina zaredom imali zime bez snijega i tada smo mi već predvidjeli ovaj objekt. Izradili smo suteren ispod kojega smo uronili crpke, koje se nalaze u podrumu, kojima crpimo vodu za proizvodnju umjetnog snijega, a gradnji hotela pristupili smo onda kada smo zatvorili financijsku konstrukciju. Prošle godine krenuli smo u izgradnju i, evo, 23. travnja ga otvorili. Hotel raspolaže s 82 ležaja i restoranom s 200 mjesta”, kazao nam je Bagarić. Podsjetili smo se njihovih početaka na Kupresu i želje da turističku sezonu produlje na cijelu godinu.

“Pa da, već od 2001., kada smo ovo kupili, i 2002. kada je otvoren hotel Adria-Ski, svake godine nadopunjavali smo ponudu jer ono što traže gosti trebate imati, a i ne možete živjeti samo od 2-3 zimska mjeseca. Zato smo nastojali podići ljetni turizam na Kupresu na jednu razinu, tako da Sportski centar Adria-Ski može samog sebe servisirati i nositi. U tom smislu krenuli smo u izgradnju posebnog sportsko-rekreacijskog kompleksa sa sedam velikih nogometnih terena. Tri smo već izgradili, posijali na njima travu i sada idemo dalje. U ovoj godini strojevi će pripremati i preostala četiri terena. Tako da su ti tereni s ovim hotelom Jezero zapravo popuna ljetnog turizma, a hotel i zimskog, naravno”, govori nam Bagarić.

Turistička ponuda

Inače, hotel Jezero s pratećim sadržajem na 1700 m2 uređenog prostora investicija je od nekih milijun eura. Naš sugovornik je naglasio kako će prirodne uvjete nastojati iskoristiti za podizanje turističke ponude na višu razinu. Nismo mogli a ne prokomentirati kako je radne snage sve manje. S tim u vezi naš sugovornik je kazao da su taj problem do sada uspješno rješavali jer su ugostiteljski djelatnici, kuhari i konobari koji sezonu rade na Jadranu, zimi slobodni, pa su radili na Kupresu. No, s proširenjem kapaciteta i sezone stvari sada stoje već drugačije, a kako zadržati radnika nego mu dati veću plaću, uz osmijeh će naš sugovornik i dodaje kako su već obavili razgovore sa svojim djelatnicima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok