Na mjestu gdje su 9. svibnja 1991. Šuičani zaustavili tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije, jučer su po prvi puta položili cvijeće i upalili svijeće.

Nakon 28 godina, okupili su se i skromno u tišini i molitvi odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Prisjetivši se svibnja 1991. godine, podsjetili su nazočne, mlađe generacije, ali i cjelokupnu javnost na važnost uloge koju je Šuica imala u Domovinskom ratu.

Kao svjedokinja vremena, Ivica Pašalić Lothak iz prve ruke u svom obraćanju nazočnima je kazala što se zapravo događalo tog 9. svibnja 1991. godine u Šuici.

„Bila je noć, okupili smo se u upravi šuičke pilane. Prijatelji iz Kupresa, Livna i Tomislavgrada javljali su nam saznanja o kretanju JNA tenkovske kolone. Bili smo spremni. Nakon informacije da je kolona JNA prošla kroz Kupres i krenula prema Šuici donijeli smo jednoglasnu odluku o blokiranju prometnice. Sva teška vozila s pilane dovezena su ovdje na cestu, a u pomoć su nam odmah stigli prijatelji iz Livna i Tomislavgrada.. 9. svibanj je značajan datum za Šuicu koji će ostati upamćen u povijesti kao dan kada su se Šuičani suprotstavili tenkovima agresorske JNA i tako poslali poruku – Vi niste vojska hrvatskog naroda!“

Na današnji dan prije 28 godina osujećen je, kažu, i spriječen plan neprijateljske vojske za okupacijom prostora Šuice, Tomislavgrada i Livna te njihovog prodora dalje prema Dalmaciji. Tenkovi su zaustavljeni na sličan način kao što se to dogodilo u Pologu, ali tenkovska kolona kroz Šuicu nije prošla. Povijesne su to činjenice kazao je i u svom obraćanju predsjednik OV općine Tomislavgrad Luka Krstanović.

„Brojni znaju za zaustavljanje tenkovske kolone koja je krenula iz Mostara, tri dana bila je zaustavljena u Pologu, a nakon dogovora s tadašnjim politčkim predstavnicima Vlasti puštena je dalje prema Kupresu. Svi znamo što je bilo nekoliko dana kasnije na Kupreškoj visoravni, ali mnogi ne znaju da je druga kolona istovremeno bila zaustavljena iznad Šuice. Dr. Ante Starčević jednom je rekao, narod koji zaboravlja svoju prošlost slijep ide u budućnost. Hvala vam što ne zaboravljate što je hrvatski narod činio prije i poslije Domovinskog rata.“ zaključio je Krstanović.

Ideja obilježavanja obljetnice zaustavljanja JNA tenkova u Šuici rodila se prošloga ljeta na susretu mladih Šuičana. Upoznavanje s događajima iz Domovinskog rata na ovom prostoru, bio je jedan od ciljeva.

„Osjetili smo morlanu dužnost, ali i odgovornost prema povijesti, svim poginulim, nestalim i zarobljenim hrvatskim braniteljima, ali i njihovim obiteljima, postaviti jedan trajni znak u obliku spomenika , kako bi nas neprestano podsjećao na teške, ali i ponosne dane novije hrvatske povijesti“, kazao je Krešo Marković, jedan od organizatora.

Obilježavanje obljetnice zaustavljanja JNA tenkova, poručili su Šuičani, nastavit će se i u idućim godinama te prerasti u tradiciju, kako se ne bi zaboravilo ono zašto su se borili.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok