Prema podacima iz popisa birača, koji je zaključen u petak, aktivnu registraciju iskoristilo je 154.358 glasača u dijaspori.

Podsjetimo, aktivna registracija je postupak kojim se birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj upisuju u posebni popis aktivno registriranih birača na izborima. Navodi Tportal.

No, iako ih je za europske izbore upisano više od 150 tisuća, to je 42 puta više nego 2014. kada je na popisu aktivno registriranih birača bilo njih 3.637.

Ove godine najviše je aktivno registriranih birača iz BiH. U Mostaru se, primjerice, aktivno registriralo njih gotovo 44 tisuće, u Tuzli 10.500, u Vitezu gotovo devet tisuća, u Livnu 8. 400, u Sarajevu i Banja Luci 6.500 i 6.300 birača.

Ako se to usporedi s 2014., u Mostaru je tada, primjerice, bilo aktivno registrirano 1.888 birača. Tuzla je tada zabilježila 75 aktivno registriranih birača, Sarajevo 664, a Banja Luka svega 44.

Uzto za ove europske izbore povećao se i broj biračkih mjesta u inozemstvu. Samo i BiH se 2014. glasalo na osam biračkih mjesta, a za ove izbore bit će otvoreno čak 41.

Slično je i u Srbiji, gdje će se ove godine glasati na četiri biračka mjesta, dok su 2014. bila otvorena samo dva. I u Srbiji je, kao i u BiH, u usporedbi s prošlim europskim izborima došlo do povećanja aktivno registriranih birača, i to par desetaka tisuća. Dok ove godine njihova brojka prelazi 25 tisuća, prije pet godina bilo ih je svega 79.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com