Livanjski limar Izet Alić Kelje već godinama neumorno skuplja starine koje izlaže u svom muzeju „Stari grad“ u Gornjem Gradu.

U muzeju se nalaze umjetničke slike, stare fotografije Livna, knjige, ostaci rimskog i turskog vodovoda, ramazanski top, namještaj, livanjski ćilimi, razne alatke, instrumenti, narodna nošnja, oružje... Piše Avaz.

Predivni vrt

Među eksponatima su i Kur'an na kineskom pismu, ključ Starog grada, đulad poznatih topova Krnje, Zelenka, Džaferbabe i Hajdarbabe, koji su nekad branili Stari grad i livanjsku džamiju Glavicu. Sve ovo kulturno blago smješteno je u dvije osrednje prostorije, avliju i u predivni vrt kuće.

- Livno je jedan od najbogatijih gradova BiH po kulturnoj baštini, ali, nažalost, još nedovoljno istražen. Ko zna šta se sve krije pod džebhanama, pod zidinama starog grada, tabijama, ruševinama Vejz-kule, Klanac-kule, kule Firdus-kapetana, livanjskih begova, imućnih pravoslavnih trgovaca, brojnih katoličkih objekata. Cijelo Livno zapravo je muzej. Da je sreće, bilo bi cijelo proglašeno muzejom i imalo eksperte koji će štititi baštinu – kaže Alić.

Dodaje da su Livnjaci bili posebno poznati po zanatima, koji su danas, nažalost, skoro sasvim izumrli.

Čuveni sedlari

- Moj djed bio je čuveni sedlar, kao i otac Gabrijela Jurkića. Oni su sedlima snabdijevali cijelu Dalmaciju i dobar dio Bosne, a sada konje možeš u Livnu vidjeti samo kao divlje. Slično je i s ostalim zanatima. Ovdje su sačuvani barem fragmenti, a za kulturnom baštinom našeg kraja tragamo i dalje - objašnjava Alić.

Ljubav prema starinama prenio je na sina Almira, koji je odnedavno preuzeo vođenje muzeja. Muzej je registriran kao udruženje građana, kako bi od lokalne i kantonalne vlasti pokušali dobiti novčanu podršku za održavanje eksponata i režije.

Knjiga utisaka

U knjigama utisaka različite su poruke i na mnoštvu jezika, jer muzej posjećuju znatiželjnici sa svih strana svijeta. Tako ima utisaka na malezijskom, turskom, arapskom, kineskom… A ispisivali su ih turisti, domaći i svjetski intelektualci, zvaničnici, stručnjaci…

Šiš za Ginisa

U radionici majstora Kelje, u kojoj izrađuje različite predmete, među kojima i halke za vrata, izložene su i limene gitare, limene kravate, kolaži i mozaici koje je od lima napravio. Tu je i „šiš za Ginisa“, u koji može stati 100 kilograma kafe.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija