I ove godine brojnim prigodnim manifestacijama u Drvaru je obilježena 75.godišnjica sloma fašističkog desanta na Drvar.

Drvarčani i njihovi brojni gosti koji su došli iz svih krajeva bivše Jugoslavije, obilježili su u subotu 25.svibnja jedan od najznačajnijih datuma iz bogate antifašističke prošlosti Drvara. Kao što je poznato desant na Drvar jedini je neuspjeli fašistički desant u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje ovog velikog datuma počelo je polaganjem vijenaca i cvijeća na ostatke porušenog Spomenikama žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata. Vijence su položile delegacije općina Drvara, Istočnog Drvara, delegacije SABNOR-a BiH na čelu sa predsjednikom ove organizacije Seadom Đulićem, predstavnici drvarske i brojnih drugih boračkih organizacija i antifašističkih udruženja, predstavnici političkih stranaka, Vlade HBŽ, te predstvnici delegacija iz gradova u okruženju.

Prigodne svečanosti nastavljene su na platou ispod Titove pećine koja se nalazi u sklopu Spomen kompleksa “25 maj”. Načelnica općine Dušica Runić pozdravljajući okupljene koji su ove godine u velikom broju došli sa svih prostora bivše Jugoskavije, istakla je herojsku prošlost drvraskog naroda i ovog kraja, naglašavajući da su u borbi protiv fašizma, tog najvećeg zla u povijesti čovječanstva brojni Drvarčani dali svoje živote. Zbog toga se ta herojska borba i žrtva ovog naroda ne smije nikada zaboraviti, naglasila je načelnica Runić.

I ove godine za govornicom na obilježavanju 25.svibnja obratili su se predstavnici brojnih antifašističkih udruženja iz BiH i regiona.

Po tradiciji u sklopu obilježavanja ove manifestacije odžana je i ulična trka u kojoj su sudjelovali učenici Osnovne i Srednje škole iz Drvara, a pobjednicima su uručene prigodne nagrade i zahvalnice.

Takođe, održan je kulturno zabavni program na kojem su sudjelovali članovi AKUD-a “Mira Lukač”, a program su otvorili najmlađi Drvarčani, dječica Dječijeg vrtića “Majka Hrabrost”. Prigodnim pjesmama predstavio se i hor Osnovne škole kao i recitacijama, te istorijskim odlomcima o samom desantu kao i likovnim radovima, te Etno pjevačka grupa.

Svoj doprinos svečanosti obilježavanja 75.godišnjice sloma fašističkog desanta na Drvar, dali su i članovi Aero kluba iz Prijedora sa dva aviona koja su nadljetala drvarsku koltlinu, te brojni paraglajderi iz BiH, a veliki aplauz dobili su i planinari iz Slovenije koji su se spustili Titovom stazom.

Navode iz općine Drvar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok