Njemačku, hrvatsku, američku, bosanskohercegovačku, pa i svjetsku, javnost proteklih dana oduševljavali su sjajni sportaši, genijalni gospodarstvenici i profesionalci: superteškaš Filip Hrgović, trener Niko Kovač, izbornik Zlatko Dalić ili pak Mate Rimac.

Svima njima zajednički su, a s time se često ponose, hrvatski korijeni iz Livna. Piše Večernji list BiH.

Geni kameni

I upravo kada se misli kako su ostvarili zenit, oni nadmaše sva ranija očekivanja svojom upornošću, marljivošću, radinošću, vizijom, ali i poniznošću, koju je u ovdašnji rječnik i ponašanje na najbolji način unio srebrni vatreni izbornik i Večernjakov laureat Zlatko Dalić.

Posljednji od njih koji su se popeli ili pak potvrdili vrh sjajni je mladić Filip Hrgović, koji niže pobjede jednu za drugom, a u nedjelju je na razočarenje publike u Oxon Hillu u saveznoj državi Maryland za točno 60 sekundi na pod poslao uglednog, ali pomalo u godinama američkog profesionalca Grega Corbina. Hrgović ne propušta priliku istaknuti svoje korijene, a zaštitna ikona mu je pjevač Marko Perković Thompson, bez kojega sljedeći put neće u ring. 
“Tata Petar je inženjer prometa, a mama Iva je kućanica. Inače je diplomirana kineziologinja s dvadeset godina radnog staža u banci, od čega je petnaest provela na rodiljskom. Odakle su Hrgovići? – Podrijetlom smo Sinjani, no otac mi je rođen i odrastao u Livnu, dok je mama Zagrepčanka podrijetlom iz Dervente”, iskren je Filip Hrgović i objašnjava zašto je upravo vezan uz Thompsona. 
“Pjesma ‘Geni kameni’ meni je jedna najdražih jer budi emocije i govori koliko je važno znati tko ste i odakle dolazite”, rekao je ranije Filip čiji su istupi, iako su standardno nabijeni “boksačkim emocijama”, ipak odmjereni i ponizni, čak i unatoč komentarima drugih uglednih boksačkih imena, poput sadašnjeg komentatora Sky Sporta Paula Smitha, kako već sada može svima u svijetu boksa napraviti “velike probleme”.

Ruše prepreke

Proteklog vikenda cijelu je Njemačku na noge digao sjajni Niko Kovač i njegov brat Robert također, čiji su obiteljski korijeni iz mjesta Lusnića u Livanjskome polju. Kada se nagađalo, a ponešto od toga je vjerojatno i bilo dio intriga, da bi se Bayern mogao razići sa sjajnim Livnjakom, najveći dio javnosti stao je uz njega. Bivši hrvatski izbornik s Bayernom je ove sezone osvojio dvostruku krunu, naslov i Kup, što je uspio i kao igrač bavarskog kluba 2003. godine.

No, njemačkim medijima bilo je upadljivo što je predsjednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge zahvalio svima, ali nije spomenuo Kovačevo ime. Uz sve sportaše iz Livna, koje je nemoguće i spomenuti, ugurala se i najveća gospodarska zvijezda Hrvatske, ali i regije – genijalni Mate Rimac koji, kako osobno tvrdi, radi skoro 20 sati dnevno kako bi ostvario svoju viziju. Ovaj rođeni Livnjak je, po izračunu, postao najbogatiji čovjek u Hrvatskoj nakon što su u njegovu kompaniju ušli Hyundai i Kia.

Procjenjuje se kako kompanija Rimac automobili vrijedi 4,3 milijarde kuna, a budući da je njegov udio nešto manji od 50 posto, to je vrijednost od dvije milijarde. Dio novca usmjerio je i za poticaj gospodarstva u rodnom mjestu. Što tek reći za Zlatka Dalića, Večernjakova laureata koji živi sve vrijednosti livanjskih velikana? No, kao i oni, iz dana u dan mora se dokazivati. Novi ispit na klupi hrvatske reprezentacije je protiv Walesa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok