U Islamu postoje 2 velika praznika, a to su Ramazanski i Kurban Bajram. Ramazanski Bajram dolazi nakon 30 dana posta, suzdržavanja od jela, pića i loših navika od izlaska pa do zalaska sunca, prije svega kao radost svakom ustrajnom vjerniku koji je ispostio ramazan. Ramazanski Bajram traje tri dana.

Bajrami su i praznici porodice. Prvi dan Bajrama se uglavnom provodi u krugu porodice. Tom prilikom se razmjenjuju čestitke i Bajramluci, a naredna 2 dana se obilazi rodbina, komšije i prijatelji što Bajramu daje posebnu dimenziju jer živimo u vremenu kada su odnosi među komšijama i rodbinom narušeni.

Bajramima  se sjećamo i naših umrlih. U Bajramskim danima njihovi živi potomci ih se sjećaju dovom, posjećuju njihove mezare, mole Allaha za oprost njihovih grijeha i predaju im rahmet. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 23. januara 1995. godine, drugi dan Ramazanskog Bajrama je proglašen Danom šehida, kao poseban dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Bosanski običaj je da se Bajram proslavlja i sa prijateljima i komšijama drugih vjeroispovijesti – a sve u duhu stoljetne prakse, tolerancije, zajedničkog života te dijeljenja radosti i vrijednosti ovog velikog muslimanskog praznika.

Kao vid zajedničkog obilježavanja Bajrama, u srijedu 05. 06., u organizaciji BZK Preporod Livno i Medžlisa Islamske zajednice Livno, bit će upriličena Bajramska priredba, u velikoj sali BZK Preporod Livno, s početkom u 21h.

Neka nur Ramazanskog Bajrama obasja srca muslimana širom svijeta, i neka mir, radost i blagostanje obaspe domove svih ljudi dobre volje širom Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Ovom prilikom vas pozivamo da zajedno dijelimo radost Bajrama. Dobro nam došli!

Ulaz je slobodan.

Navode iz BZK "Preporod" Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok