Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta.

To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša. Tema ovogodišnje kampanje i mnogih događanja diljem svijeta koja će se ovim povodom održati je borba protiv onečišćenja zraka, a glavna zemlja domaćin je Kina.

U proteklih 46 godina Svjetski dan zaštite okoliša je postao globalna platforma za podizanje svijesti o širokom području zaštite okoliša, od globalnog zatopljenja, do užih okolišnih tema na lokalnoj, nacionalnoj ili globalnoj razini. Onečišćenje zraka uzrokuju industrija, promet, poljoprivreda i otpad, te predstavlja vrlo složen problem, no svatko od nas može nešto učiniti kako bismo utjecali na njegovo smanjenje na način da, koristimo javni prijevoz, dijelimo vožnju s drugima, vozimo bicikl, hodamo, kompostiramo ostatke hrane i recikliramo otpad, štedimo energiju.

U našoj Županiji gospodarenje otpadom se nametnulo kao najveći ekološki izazov koji treba prioritetno riješiti. Zato je Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša prošle godine pristupilo izradi Plana upravljanja otpadom HBŽ 2018.-2023. koji je upućen u zakonsku proceduru.

Zbog velikog broja divljih deponija i nekontroliranog odlaganja otpada nužno je postaviti ciljeve uspostave održivog sustava gospodarenja otpadom, što nije moguće realizirati bez međusobne komunikacije svih dionika sustava.

Zato je važno poticati otvoreni i konstruktivni dijalog i detektirati probleme s kojima se susrećemo, jer ćemo samo tako moći transformirati dosadašnje gospodarenje otpadom u održivi sustav. Svatko je pozvan na sudjelovanje, kao pojedinac ili kao dio grupe i svatko može dati svoj doprinos da poboljšamo trenutno stanje s ciljem čišćeg i zdravijeg okoliša. Imamo samo jednu zemlju i zato je trebamo čuvati za buduće generacije.

Sretan vam Svjetski dan zaštite okoliša!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok