Šumsko gospodarsko društvo Hercegbosanske šume pokrenulo je projekt nabavke malog tetrijeba ruževca iz Savezne Republike Njemačke i njegovog naseljavanja u lovište Hrbljine – Kujača kod Kupresa.

Planirano je naseljavanje dvadeset koka i deset pijetlova tetrijeba malog. Radi se o ptičjoj vrsti koja je do 60-ih godina prošlog stoljeća bila prisutna na lovištu kod Kupresa.

Ruževaci bi uz minimalna ulaganja, odgovarajuću pripremu terena, uvođenje novih provjerenih tehnologija te uz predan rad, praćenje i čuvanje kroz određeni broj godina trebali zaživjeti u našim šumama, priopćeno je iz Hercegbosanskih šuma.

U sklopu realizacije projekta djelatnici Hercegbosanskih šuma u svibnju su boravili u stručnom posjetu zaštićenom područje Rhona u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, gdje su se upoznali s petnaestogodišnjom praksom dovoza malog tetrijeba iz Švedske, njegovim uzgojem, puštanjem u prirodu, načinom prilagodbe te procesima zaštite od predatora.

Za ovaj projekt osigurano je oko 80.000 maraka, od čega će Fond za zaštitu okoliša FBiH osigurati 80 posto sredstava, a preostali iznos Hercegbosanske šume.

Partneri pri izradi projekta su Šumarski fakultet u Zagrebu katedra lovstva i Šumarski fakultet u Sarajevu, a pozitivno mišljenje o njegovoj provedbi dalo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com