Livanjski pjevački zbor „Duman“ nastupio je u subotu, 15. lipnja na „Lipanjskim zvucima“- međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava koje se već 11. put održava u Petrinji, ovaj put u odličnoj organizaciji zbora mladih „Mato Bučar“.

Natjecanje je okupilo izvrsne natjecatelje iz Slovenije i Hrvatske među kojima se posebno istaknuo Vokalni ansambl „Virtus“ (SLO), dobitnik Grand Prixa. S njima je odvažno podijelio pozornicu i jedini zbor iz BiH, naš „Duman“. Iako najmlađi po uzrastu članova a i po postojanju, u zahtjevnoj kategoriji A1 (zadani program) zavrijedili su Brončani lipin cvijet sa dodijeljena čak 74 boda.

„Dumanove“ izvedbe zahtjevnih skladbi iz renesanse i 20. stoljeća, te sevdalinke ''Mene majka jednu ima'', ocijenio je međunarodni stručni žiri u sastavu: Jasenka Ostojić, Davor Bobić i Csaba Kutnyanszky. Dobili su i detaljne osvrte na nastup uz puno ohrabrenja i poticaja za daljnji rad.

Livanjski pjevački zbor „Duman“ osnovan je u siječnju 2019. godine. Okuplja 60-tak djevojaka i mladića u dobi od 12 do 17 godina iz svih livanjskih osnovnih i srednjih škola i pruža im priliku za razvoj glasa i upoznavanje raznolike glazbene literature. Do sada su realizirali humanitarni koncert za Afriku i Koncert zborova djece i mladih: Bili su i jedan od pokaznih zborova na seminaru za zborovođe u Livnu. Ovo ljeto 5 članova zbora kao dio reprezentacije BiH sudjeluje na Međunarodnom susretu mladih zborskih pjevača u Njemačkoj (C.H.O.I.R.) na kojem izvode kantatu Carmina Burana u nekoliko gradova.

Hvala svima koji prate i podržavaju rad zbora:

Sponzori su nam bili: Gradonačelnik Grada Livna Luka Čelan, Konoba Ivina Arka, Mljekara Livno, Kelić Beton Livno, Frizerski salon Studio L, Caffe Tradicija, Lasersko graviranje Livno, Narodno Sveučilište Livno.

Ugodno smo surađivali sa Udrugom Pontes, JU Zavod za odgoj i obrazovanje i profesoricama Katjom Krolo Šarac i Dunjom Bilinovac, kolegicom Samirom Merdžanić, Franjevačkim muzejom i Galerijom Gorica-Livno, ljekarnom Li-Pharma, Tiskarom Periša i Livno Busom.

Veliku podršku pružili su nam ravnatelji Gimnazije Livno i Osnovne glazbene škole „Franjo S. Vilhar“ i Župa Livno.

Hvala Radio Livnu, portalima Livno Online i Relax te Običnom radiju i svima ostalima koji su o nama lijepo pisali i govorili.

Hvala asistentima zbora Melani Strinić i Luki Kovačušiću i svim roditeljima pjevača koji su uz voditeljicu Katarinu Džeko zaslužni za lijepe rezultate rada. Veselimo se idućoj sezoni!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok