III.Međunarodni pljočkarski turnir "Sv.Ilija 2019" godine održati će se 13.srpnja u Obljaju ,Bosansko Grahovo u dvorištu župne crkve s početkom u 10:00 sati.

Turnir se igra u parovima te se boduje za Alpe Adria cup a na istom će sudjelovati pljočkari iz Republike Hrvatske , Slovenije i Bosne i Hercegovine.Sa turnirom započinje ovogodišnja Kulturno vjerska manifestacija "Dani sv.ILIJE 2019" a organizator turnira je Pljočkarski klub Bosansko Grahovo.

Pljočkanje, pločkanje – je pučka arhaična igra koja se igra na otvorenom, na livadi ili cesti, uglavnom na polju kad se čuvala stoka. Od stare pastirske igre i razonode pastira danas se pljočkanje razvilo u pravo organizirano sportsko natjecanje sa pisanim pravilima.

Najčešće su igrali dječaci, a ponekad djevojčice. Podaci s terena ukazuju na raznolikost termina koji se koriste za ovu igru: pljočkanje, pločkanje, prahćanje, pljočka, i na nekoliko varijanta ove igre.Igra je zabilježena u Istri , Dalmaciji , Hercegovini , dinarskom dijelu Bosne.

Zabilješku o ovoj tradicijskoj igri i na našim područjima donosi prof.Slavko Galiot u knjizi Hrvati Dinare kao igri koju su igrali naši stari.

Pljočkarski klub "Bosansko Grahovo" osnovan je 2015.godine a u ovoj godini primljen je u članstvo Europske asocijacije tradicijskih igara.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok