U subotu, u Rešetarici, župa Podhum, proslavljen je blagdan svetoga Ilije, zaštitnika ovoga mjesta.

Na tom mjestu, pokraj Buškog jezera nalazi se starokršćanska bazilika iz 4. i 5. stoljeća ispod koje su arheološkim iskapanjima i istraživanjima pronađeni mnogi predmeti koji su za povijest neizmjerno važni. Oni nam govore kako je na ovim prostorima kršćanstvo od samih početaka bilo i te kako živo. Ispred te iste crkve, pred mnoštvom puka, slavila se sveta euharistija na dan zaštitnika svetoga Ilije. Prenosi Večernji. Prisutni su bili župljani župe Podhum, ali i okolnih župa. 

Sveto misno slavlje predvodio je novoimenovani župnik župe Podhum, fra Jurica Periša. U liturgijskom slavlju pomagali su mu fra Ivan Tomić, bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije koji trenutno studira u Zagrebu, te Školske sestre franjevke. Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao je zbor vjernika. To je ujedno i župniku bilo prvo veće slavlje nakon preuzimanja župe, te dobra prilika da se predstavi svojim župljanima i da se upozna sa svima. U nadahnutoj propovijedi, između ostalog, župnik je istaknuo kako bi svi mi promašili smisao i bit ovog blagdana kada bi nam sveti Ilija ostao samo zagovornik i zaštitnik, neka povijesna biblijska osoba koja je živjela davno. Sveti Ilija poziva nas svojim primjerom da i danas djelujemo kao on.

Suvremeno moderno društvo i današnja kultura uporno nam nameću da vjera treba biti privatna stvar. Tu nas sveti Ilija poziva suprotno, da budemo glasni svjedoci. Ustati za pravednost, istinu, za svoj narod, za nezaštićene i obespravljene. Sveti Ilija je ustajao i govorio kada su svi ostali šutjeli. Na kraju, naglasio je župnik, svijet čeka tebe i mene, brate i sestro. Čeka glas, istinu, prihvaćanje i ljubav. Ne zaboravimo da smo danas vi i ja pozvani nadahnjivati se na liku i djelu svetoga Ilije, koji je ujedno i zaštitnik Bosne i Hercegovine.

Nakon svete mise župljani su se upoznavali sa novim župnikom te mu izrazili srdačnu dobrodošlicu u novu župu. Pokraj Buškog jezera u prelijepom okruženju, unatoč tomu što je bilo vruće, kao da se osjetio blagi lahor i to baš onaj u kojemu je sveti Ilija osjetio Božju blizinu. Na kraju, sretni i zadovoljni, očekujemo ubrzo novi susret na istom mjestu, uz molitvu krunice, slavlje svete mise i euharistijsko klanjanje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija