U Drvaru je po osamnaesti put održana biskupijska komemoracija za sve žrtve ratova i totalitarizama dvadesetog stoljeća.

Molitveni skup održao se u privremenom bogoslužnom prostoru župe sv. Josipa. Svetu misu predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, uz koncelebraciju banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice i većeg broja svećenika. U svojoj propovijedi okupljenim vjernicima mons Pezzuto ističe kako je  temeljna vrijednost kršćanskog života upravo svjedočanstvo, te da svakim danom svojim životom trebamo svjedočiti ono u što vjerujemo:  ,,Poruka koju želim uputiti danas svima vama jest da poput vaših i naših mučenika svatko od nas mora svjedočiti Krista. Ne na isti način, raznolikost svjedočanstva ne ovisi od tvoga i moga izbora, već odgovor trebamo tražiti u Onome s kojim smo se poistovjetili u svome životu.”

Po završetku misnog slavlja, položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen križa za poginule hrvatske branitelje. Izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije predvodio je predsjednik Vlade Ivan Jozić u pratnji ministra unutarnjih poslova Darinka Mihaljevića i  predsjednika Općinskog odbora HDZ BiH Drvar Stijepe Vukančića.  Uz molitveno opijelo prisjetilo se žrtve svih mučenih i ubijenih, koji su kroz povijest stradali u ratovima na području Banjolučke biskupije.

Od 2001. godine ovaj se datum obilježavao kao ,,Dan drvarskih mučenika” u sjećanje na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora, koji je zajedno sa svojim vjernicima mučki ubijen 27. srpnja 1941. po povratku s hodočašća iz Knina. Odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, 2008. godine ime mijenja u „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“. Molitveno sjećanje ne smije biti poziv na mržnju ili osvetu, nego molitva za pokoj duša žrtava i čuvanje spomena na njihov život i smrt, poruka je upućena s današnje komemoracije u sklopu koje je blagoslovljeno zemljište s pratećim objektom, a na kojemu je planirana izgradnja budućeg pastoralnog centra Župe sv. Josipa u Drvaru.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok