Oduvijek sam volio dolaziti u svoje rodno Livno. Jako volim Zagreb i Samobor, ali nigdje se ne osjećam toliko dobro i mirno kao u Livnu. Ono što rastužuje sve nas Livnjake je prizor praznog, napuštenog grada.

Uvijek se pitam kako su ovaj grad i njegova sela izgledala prije par desetljeća – kad je sve vrvilo životom. Svake godine, na par dana, imamo priliku vidjeti kako je to nekad bilo – primjerice prošle subote. Sve je bilo krcato, grad je bio živ kao rijetko koji. Na žalost, takvo stanje kratko traje i sve se brzo vraća u (tužnu) „normalu“. Uvijek sam se pitao što možemo napraviti da se ta slika, barem malim djelom, promjeni. Piše Rimac na facebooku.

Srećom se nekoliko nas sa istim stavom susrelo i odlučilo krenuti u akciju. Prošlu godinu smo osnovali Tehnološki Park Linnovate. Cilj je bio pomoći bilo kome tko želi pokrenuti (ili dalje graditi) posao na području Livna i stvoriti kvalitetna, održiva radna mjesta – sa željom da se, jednog dana, stvore uvjeti da se mladi vrate u ovaj grad. Kako se bavim tehnologijom mi je cilj bio poticati stvaranje tehnoloških firmi (po uzoru na SPARK u Mostaru, mog dragog su-luđaka Igora). No ubrzo smo shvatili kako Livno još nije spremno za to – pa pomažemo bilo kakvom poduzetničkom poduhvatu u kojem vidimo perspektivu (osim onima koji se bave sa životinjama ili rade na štetu životinja).

Poduzetnicima nudimo program inkubacije gdje im pomažemo osnovati firmu i savladati osnove. Nakon toga nudimo mentoring i financije. 100% sredstava dolazi od privatnih donacija – za početak sam donirao 30.000 € iz svog džepa (i osigurao kvalitetan co-working prostor za 50-ak ljudi) – nedavno se pridružio još jedan mladi poduzetnik porijeklom iz Livna sa jednakim iznosom. Uskoro uplaćujem i drugu tranšu od 30.000 € što će, zajedno sa prostorom, rezultirati u preko 100.000 € donacije u ovaj projekt.

To su novci od kojih osobno ne očekujemo ništa zauzvrat – osim da se sa sredstvima raspolaže na najbolji mogući način za dobrobit zajednice. Za sad se radi o vrlo skromnim sredstvima za neke velike iskorake ali je to jedino moguće s obzirom na naše trenutne mogućnosti – nadam se da ćemo uskoro biti u stanju puno više ulagati/donirati.

Jedan od instrumenata koji smo pokrenuli je beskamatni kredit bez osiguranja koji dajemo korisnicima Linnovate-a. Ukoliko poslovni poduhvat ne bude uspješan (a nije bilo nečasnih radnji), se odričemo sredstava (ne naplaćujemo potraživanje od poduzetnika osobno). Po projektu osiguravamo 10.000 – 30.000 KM (Konvertibilnih Maraka) što je solidno za početak. Cilj je izgraditi firme, dignuti ih na noge i spremiti pred izlaganje investitorima za ozbiljnija sredstva.

Nadam se da ću i ja biti u mogućnosti investirati direktno u neke od njih kada budu na odgovarajućem nivou. Katica (iz objave koju sheram) je jedna od prvih polaznika programa – nadam se uskoro i vrlo uspješna priča koja će potaknuti druge da idu njenim putem. Ja se nadam da ćemo uskoro biti u mogućnosti puno jače investirati u ovaj kraj i da će ova inicijativa izroditi par svijetlih primjera.

Ne možemo i ne smijemo očekivati čuda, pogotovo ne preko noći, ali svaki put počinje sa prvim korakom. Pozivam sve iz Dijaspore da se uključe u projekt i one koji su u mogućnosti – da doniraju u skladu sa svojim mogućnostima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok