Promocija zbirki pjesama duvanjskih pjesnika i to posmrtno zbirka "Nazdravice" autora Frane Smiljanića te zbirka "Poniranja" njegova sina Ilije Smiljanića, održana je u utorak, 13. kolovoza, u Tomislavgradu u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad.

Uz autora, inače poznatog duvanjskog farmera i poljoprivrednika koji je zvanje diplomiranog inženjera agronimije stekao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, o knjigama su govorili fra Miljenko Mića Stojić, Boro Mioč s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske Mate Kelava.

Za Franu Smiljanića kazano je kako je bio narodni pjesnik, umotvorac i autor svatovskih nazdravica s kojima je nastupao na mnogim kulturno-umjetničkim okupljanjima.

-Franine pjesme su nas krijepile, razveseljavale i upozoravale na sve devijacije u društvu i obitelji u vrijeme kada ih je pisao i zahvaljujući ovoj knjizi ona će biti sačuvane, što je veliki dobitak za našu narodnu kulturu i naš narodni život jer su one kao i kruh bez kojega ne može živjeti naša narodna duša - kazao je o zbirci "Nazdravice" Kelava.

O životu i djelu te posebnim naglašenim darom za skladanje pjesama u desetercu i poskočicama Frane Smiljanića nazočnima je svoj opus prenio hrvatski kazališni i filmski glumac Goran Grgić istaknuvši njegovu neumjerenost u sakupljanju različitih događaja iz života Duvnjaka, ali i različitih kulturno-povijesnih događaja na prostoru Hercegovine i šire.

U nastavku večeri održana je i promocija treće zbirke pjesama Franina sina Ilije Smiljanića pod nazivom "Poniranje" o kojima su svoj osvrt dali fra Miljenko Mića Stojić i Boro Mioč.

Oni su istaknuli Ilijinu privrženost obitelji, vjeri i domovini s posebnim osvrtom na sudjelovanje u Domovinskom ratu što je, kako kaže sam Ilija, odredilo poeziju i njegov životni put.

Promociji je nazočio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Klape Grga iz Posušja te duvanjske gangašice.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com