Koliko srednjoškolaca može reći da je pjevalo poznatu kantatu Carmina Burana?

Iz Livna ih ima čak 5 (četvero gimnazijalaca i jedan učenik srednje strukovne škole) a sutra kreće njihova koncertna turneja po Njemačkoj. Pjevači su to Livanjskog pjevačkog zbora ''Duman'' koji su zahvaljujući suradnji nadležnih ministarstava Baden Wurttemberga i Hercegbosanske županije dobili priliku biti dio međunarodnoga zbora mladih C.H.O.I.R. koji se svakog ljeta okuplja na Državnoj glazbenoj akademiji (Landesakademie Ochsenhausen). Na put ih je povela asistentica zbora ''Duman'', studentica glazbe Melani Strinić, koja je također kao srednjoškolka prvi put sudjelovala u C.H.O.I.R.-u kao član Mješovitog zbora Gimnazije Livno.

Ove godine Akademija je ugostila 160 izvrsnih pjevača iz Katalonije, Flandrije, Saske, Kanagawe, Taiwana, Lombardije, Poljske, Rusije, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudionici su tjedan dana pod vodstvom vrhunskih dirigenata Michaela Albera (Njemačka) i Michiela Haspeslagha (Belgija) uvježbavali bogat i zahtjevan program, zabavljali se i družili. Naši pjevači su se potrudili kroz to vrijeme predstaviti BiH; tako se u intenzivnoj kulturnoj razmjeni našla sterana baklava, sevdalinka i ''Ero s onoga svijeta''.

Šest sati pjevanja dnevno (ne računajući zborske tulume), upoznavanje vrijedne glazbene literature i suradnja s pjevačima iz cijelog svijeta ostavili su veliki utisak na ove mlade ljude. Za one koji ih mogu poslušati uživo donosimo raspored koncerata: 15. 8. Laupheim, 16.8. Ravensburg, 17. 8. Stuttgart i 18.8. Ochsenhausen.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok