Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada organizira 10. Međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačku ekspedicija „Ponor Kovači - Izvor Ričine 2019“ koja će biti održana od 23.do 30. kolovoza o ove godine.

Istraživanje će biti organizirano u okviru dvije sekcije, speleološke, koja će obuhvatiti bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća: geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

U okviru najavljene ekspedicije namjera organizatora je nastaviti istraživanja ogromnog podzemnog sustava Ponor Kovači-Izvor Ričine, a u slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta nastavili bi istraživati brojne jame i špilje koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice,Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.

Prvog dana ove jubilarne desete Međunarodne ekspedicije u 19 sati na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu biti će prikazan Speleološki film, a nakon toga i promocija knjige grupe autora istraživača “Špiljski trpski lokaliteti Bosne i Hercegovine s osvrtom na natura 2000 područje”.

Program se nastavlja sat vremena kasnije u galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu gdje će biti priređena izložba fotografija "Speleolozi -astronauti u zemlji”.

Suorganizatori 10. Međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije su Udruga „Naša baština“, Tomislavgrad - Zagreb BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske.

Smještaj ekspedicijskog kampa ove godine kao i prethodnih bit će u planinarskom domu Planinarskog društva Orlova Stina na Blidinjskom jezeru. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija