Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa načelnicima općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u općinama u Federaciji BiH, najavi županijskog odbora HDZBiH Livno o obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i namjeri da se u Medenom Polju, u opštini Bosanski Petrovac, smjeste migranti.

Na sastanku je utvrđeno da je položaj Srba u ovim općinama težak i u mnogim segmentima diskriminirajući, te da je teška situacija uslovljena činjenicom da je na prostoru Federacije BiH po popisu iz 1991. godine bilo 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,60 posto od predratnog broja srpskog stanovništva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da su Srbi u Federaciji BiH, u općinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast,  ignorirani od viših županijskih i federalnih vlasti.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno pristupiti hitnoj izmjeni ustava županije, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim županijama. Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja. Srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u Federaciji BiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je općina Glamoč.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je najava obilježavanja od strane županijskog odbora HDZ Livno nepotrebna provokacija protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

„Protiv smo održavanja bilo kakvog okupljanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-sigurnosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata“, naglasio je Dodik.

Zajednički je donesena odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih općina organizirati okupljanje u znak protesta i onemogućavanja održavanja tog događaja. Takođe, Republika Srpska će svečanom naučno-istorijskom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. rujna obilježiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne prihvaća da se na prostoru općine Bosanski Petrovac, u mjestima koja pripadaju Srbima, prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti, te je još jednom pozvao Srbe, ministre u tehničkom mandatu Savjeta ministara, da ne glasaju za otvaranje takvog centra u Medenom Polju, u opštini Bosanski Petrovac.

Na sastanku kojem su prisustvovali i premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministarka financija Republike Srpske Zora Vidović, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović  i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić donesena je odluka da Vlada Republike Srpske podrži razvojne i infrastrukturne projekte u ovim općinama, u ukupnom iznosu od 500 tisuća konvertibilnih maraka.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija