Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 Livno, Općinski sud u Livnu je  29. kolovoza 2019. godine, osumnjičenom I.Š. rođenom 1993. godine u Tomislavgradu i M.K. rođenom 1986. godine u Tomislavgradu, gdje su i nastanjeni, odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz članka 238. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su na lokalitetu Knežine Drage, Seget, općina Tomislavgrad, tijekom 2019. godine, neovlašteno zasadili i uzgojili sedam sadnica koje svojim izgledom podsjećaju na indijsku konoplju, a isti su dana 27. kolovoza, prilikom provođenja operativne akcije, od strane djelatnika PU Tomislavgrad, zatečeni u obilasku nasada, nakon čega su lišeni slobode.  

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni su predani na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenih, postupajući Kantonalni tužitelj, Općinskom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Nakon održanog ročišta, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka a) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Općinskog suda u Livno, protiv osumnjičenih je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenih je u tijeku.

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“

Priopćeno je iz Tužiteljstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok