U organizaciji Franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske i Udruge Vaganj – Prolog na planinskom prijevoju Vaganj na staroj cesti Livno – Split jučer je služena sveta misa za žrtve komunističkog režima za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i poraća ubijene i bačene u Husinu jamu.

Od 1999. godine svake prve subote u mjesecu rujnu slavi se sveta misa, a ove godine obilježava se 20. obljetnica organiziranog komemoriranja. Prema dosadašnjim saznanjima u jamu koja je bila duboka 200 metara ubačeno je oko 500 do 1500 osoba s područja Cetinskog i Livanjskog kraja.

Svetu misu predvodio je mons. Mile Bogović, biskup gospićko – senjski u miru uz koncelebraciju svećenika.

“Mi smo se danas okupili kod jedne od brojnih jama u koje su bačena mrtva tijela naše braće. Do danas nismo uspjeli pokopati ove žrtve nasilja kao ljude, ali naš dolazak i ovaj oltar pokazuje našu zabrinutost, želju i molitvu da ih pokopamo jer činjenica je gorka jer su oni još uvijek pod smećem“ kazao je, među ostalim, mons. Mile Bogović.

Komemoracija je završena molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Pored križa ispred Husine jame vijence su položili i upalili svijeće: izaslanik predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Jozića ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević, predstavnici Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a s područja Hercegbosanske županije, predstavnici Udruge Vaganj – Prolog i mjesne zajednice Orguz, te predstavnici udruga Domovinskog rata Kaštela, Sinja i Trilja, potom predstavnici gradova Sinja,Trilja i općine Otok.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok