Foto: Livno Online

Pred nama je još jedna sezona grijanja. Velika većina kućanstava za grijanje koristi drva, a veliki je broj onih koji su prešli na pelet. Nezanemariv je broj kućanstava i institucija koja su odlučila iskoristiti grijanje putem gradske toplane u Livnu.

Sama budućnost gradske toplane u Livnu je neizvjesna. Već prošle sezone  pojavili su se određeni problemi. Tako su korisnici bili nezadovoljni temperaturom radijatora i zbog toga su prostorije bile nedovoljno ugrijane.

Na svojoj koži hladnoću su osjetila djeca u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Livno, pacijenti i osoblje županijske bolnice, Dom zdravlja Livno i drugi korisnici njihovih usluga.

Kako neslužbeno doznajemo  korisnici usluga toplane okreću se novim načinima grijanja, odnosno nabavljaju većinom peći na pelet, ali i peći na drva i termoblokove. Jer, kako su nam rekli pojedini stanari u zgradama, ne vjeruju da će gradska toplana biti u funkciji ovu sezonu. U prilog njihovim sumnjama ide i činjenica da je gradska toplana većinom prazna i ne dovozi se sirovina za loženje.

Upitali smo gradsku toplanu hoće li ove godine toplana raditi, ali do sada nismo dobili odgovor. Objavit ćemo ga kada i ako ga dobijemo.

Inače gradska toplana u Livnu je u vlasništvu tvrtke Esco Eco Energija d.o.o. (90% vlasništva je tvrtke Dvokut-pro, a 10% grada Livno). Udio grada Livna odnosi se na ustupanje objekta gradske toplane i zemljišta u koje se polažu toplovodne cijevi, a sve dosadašnje investicije urađene su sredstvima Dvokut-a. Toplana inače koristi samo biomasu za proizvodnju toplinske energije.

Zatražili smo i službeni odgovor grada Livno, ali također još nismo dobili njihov odgovor. Objavit ćemo ga kada i ako ga dobijemo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok