Predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i korisnici grant sredstava s područja Federacije BiH potpisali su u srijedu u Mostaru ugovore o dodjeli grant sredstava u 2019. godini.

Po riječima federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, poticajna sredstva dobilo je 399 korisnika, a ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 3.408.000 maraka.

Riječ je o grant sredstvima koja su odobrena kroz osam projekata, i to: poticaj inovatorima – pojedincima poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture, tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka), poticaji opstanku starih i tradicionalnih obrta, poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta, poticaji novoosnovanim subjektima male privrede i jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

Ministar Zukića najavio i projekte koje njegovo ministarstvo namjerava realizirati u sljedećem razdoblju.

- Projekti u fazi realizacije su izgradnja poduzetničkih zona, za koje je namijenjeno 4,5 milijuna maraka i gdje se kao aplikanti pojavljuju jedinice lokalne samouprave, zatim stipendiranje učenika za obrazovanje za deficitarna zanimanja gdje je planirano 100.000 maraka i pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede gdje kroz ulaganje nepovratnih sredstava pružamo stručnu i tehničku pomoć malim i srednjim poduzećima - istakao je ministar Zukić.

Jedan od potpisnika ugovora Marin Jozić iz Tehnološkog parka Linnovate iz Livna zahvalio je Ministarstvu na dodijeljenim sredstvima te kazao kako je to jedan od prvih projekata koji je dobio potporu u godinu i po postojanja livanjskog tehnološkog parka.

- Radi se o projektu koji za cilj ima promociju poduzetništva s jedne strane, a s druge unapređenje kvalitete edukacijskih sadržaja unutar TP Linnovate. Ova sredstva pomoći će nam da to podignemo na jednu puno veću razinu i da dobijemo kurikulum koji će se moći onda obnavljati i ponavljati na puno profesionalniji način - kazao je Jozić.

Pored plasiranja grant sredstava, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta svake godine vrši dodjelu kreditnih sredstava koja se plasiraju putem Razvojne banke FBiH, s rokom povrata sredstava do sedam godina, grace razdobljem do dvije godine, uključenim u rok povrata sredstava i kamatnom stopom od 1 posto.

Akumulirani financijski iznos koji je svake godine na raspolaganju sektoru malih i srednjih poduzeća su oko šest milijuna maraka. Za ovu godinu javni poziv je završen i trenutno kreditni odbor Banke razmatra prijave firmi koje su poslane od strane Ministarstva. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija