Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 24. rujna 2019. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog D.P. rođenog 1998. godine u Mostaru, nastanjenom u Livnu, radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Optuženom se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od petog mjeseca 2018. godine do travnja 2019. godine u svojoj obiteljskoj kući u Domobranskoj ulici u Livnu, određenim osobama u više navrata prodavao opojnu drogu, marihuanu,  koju je prethodno nabavljao na nepoznatom narko tržištu, na način da bi ga uživatelji opojnih droga pozivali na mobitel te se i istim dogovarali oko kupovine, odnosno količine, cijene i mjesta primopredaje opojne droge.

U optužnici se također navodi da je kod optuženog 02. travnja 2019. godine, na autobusnom kolodvoru u Livnu, prilikom izlaska iz  autobusa i kontrole od strane djelatnika MUP-a Kantona 10, Sektora kriminalističke policije u ruksaku koji je odbacio kada je počeo bježati,  pronađeno 919,25 grama opojne droge marihuana, koju je prethodno kupio na nepoznatom narko tržištu.

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv optuženog je u ranijem periodu, zbog opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke  bio određen i jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužitelj je u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine predložio i sigurnosnu mjeru oduzimanja opojne droge koje je pronađena kod optuženog.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 18. listopada 2019. godine zakazao ročište radi za izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženog.

Za kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz članka 238. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje se optuženom stavlja na teret, predviđena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok