Sastanak za predstavnike sindikata na temu "Sigurnost i zaštita radnika na radu i edukacija sindikalnog članstva - Iskustva švedskog sindikata IF Metall i mogućnost primjene u Bosni i Hercegovini", održat će se u petak, 11. listopada u hotelu Park u Livnu.

Sastanak organiziraju Centar za građansku suradnju Livno, Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava i Švedski sindikat IF Metall.

Na skupu će izlagati Jasmin Ćosić i Branka Šarenac Cvijetić, iskusni sindikalisti iz švedskog sindikata IF Metall, Muhamed Mahmutović, predsjednik Kantonalnog odbora USK Saveza samostalnih sindikata BiH, Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ZHŽ-a i Kata Iveljić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika kemije i nemetala FBiH.

Inače, IF Metall je sindikat Švedske industrije koji danas broji 325 tisuća članova od čega gotovo četvrtina žena, čime je IF Metall treće najveće žensko udruženje u sindikalnim organizacijama. 

Zastupljen je u svim granama industrije od kemijske, metalne, rudnika sve do manjih kompanija s po nekoliko zaposlenih. 

Obuhvaća 40 središnjih kolektivnih ugovora od kojih je najzastupljeniji tehnički kolektivni ugovor kojim je pokriveno oko 140 tisuća članova. 

Sindikalna organizacija IF Metall raspodijeljena je preko cijele Švedske i ima 36 grana po regijama i jedan je od glavnih faktora koji utječu na švedsko društvo i političko upravljanje.

Jedna od glavnih smjernica djelovanja je da imaju punu podršku svoga članstva i pružaju punu podršku za sve svoje članove, organiziraju redovite edukacije svoga članstva, pružaju kompletnu pravnu pomoć i sve druge vrste pomoći radnicima koje su besplatne. 

IF Metall od 2012. godine podržava rad Centra za građansku suradnju i Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok