Jučer je svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa i 13. obljetnica dana Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB.

Svečanost su organizirali Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Kupres, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB i Općina Kupres, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala te ispred spomen obilježja Suho Polje, Kupreško polje, vukovarskim braniteljima i ispred crkve Svete obitelji u Kupresu.

Potom je u crkvi Svete obitelji slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju više svećenika, među kojima je bio župnik vlč. Tomislav Mlakić, predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini.

Svečanom obilježavanju 25. obljetnica oslobođenja Kupresa nazočilo je visoko izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uz dužnosnike zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH.

Nakon mise, položeni su vijenci i upaljene svijeće na križu ispred crkve Svete Obitelji Kupres u znak sjećanja na poginule Hrvate u Drugom svjetskom ratu.

Potom je održan svečani mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS BiH. Na kraju programa održana je svečana akademija u povodu Dana oslobođenja Kupresa u Hrvatskom domu kulture Kupres, te je uslijedilo druženje s braniteljima.

Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres, u kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994, stoji u priopćenju hnsbih.ba.

Prema pisanju nekih portala tijekom govora generala Stanka Baje Sopte jedan od branitelja je prekinuo govor generala Sopte.

Incident je prekinuo kupreški načelnik Milan Raštegorac Komo kazavši kako Kupres nije mjesto za političke obračune.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok