Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 08. studenog 2019. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog N.B. rođenog 1982. godine u Munchenu, nastanjenog u Tomislavgradu, radi postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio kaznena djela Ugrožavanje sigurnosti iz članka 183. stavak 1.  Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz članka 371. stavak 1. i Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz članka 239. stavak 3., a sve u vezi sa člankom 54. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da tijekom rujna 2019. u više navrata, putem različitih brojeva mobilnih telefona, kao i putem društvene mreže Facebook, prijetio oštećenoj D.M, upućujući joj razne prijeteće poruke i šaljući joj fotografije metka, što je kod iste izazvalo veliko uznemirenje i strah, pa je optuženoga prijavila djelatnicima policije, koji su prilikom pretresa obiteljske kuće u mjestu Mesihovina, općina Tomislavgrad, kod optuženoga pronašli poluautomatsku pušku sa drvenim kundakom, jedan optički nišan,  i  16 metaka nepoznatog kalibra, te  22,92 grama opojne droge Cannabis, 1,77 grama Kokaina i 1,39 grama amfetamina koje su na popisu opojnih droga psihotropnih tvari i biljaka iz kojih može dobiti opojna i prekursor.

Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, optuženi se  s obzirom da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će ponoviti ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo ili da će počiniti kazneno djelo  kojim prijeti, po rješenju Općinskog suda u Livnu nalazi u pritvoru, a koja mjera pritvora može trajati najduže do 19.11.2019. godine ili do nove odluke suda.

Postupajući tužitelj je u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine predložio i sigurnosnu mjeru oduzimanja opojne droge i oružja koje je pronađena kod optuženog.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 03. prosinca 2019. godine zakazao ročište radi za izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženog.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Priopćeno je iz tužiteljstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok