Dokumentarni film „Štafeta smrti“ podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca.

Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj sa civilima, danas su živa samo dvojica: Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli, ali teško ranjeni sudionici „štafete smrti“.

Smisao filma je podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku bez obzira na kojim su se hrvatskim bojišnicama nalazili.

U sklopu predstavljanja filma sinoć je otvorena izložba slika ratnih fotografija u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica.

Za izložbu je pripremljeno više od 200 fotografija nastalih iz objektiva dragovoljaca Domovinskog rata, HOS-ovaca i branitelja Vukovara, Damira Radnića i Viktorina Jurića – Paše. Damir Radnić i Viktorin Jurić – Paša jedini su u proboju iz Vukovara iznijeli svoje filmove s preko 300 ratnih fotografija koje su nastale u vrijeme okruženja Vukovara i Bogdanovaca od 1.10. do 18.11.1991. Osim fotografija ratnog Vukovara i Bogdanovaca, na izložbi se može pogledati i vrijedna kolekcija fotografija nastalih nakon okupacije Vukovara, s raznih terena, iz mjesta u čijoj su obrani sudjelovali autori fotografija nakon završetka bitke za Vukovar.

Ovaj film moći ćete pogledati u Livnu 23.studenog u Dvorani narodnog sveučilišta u Livnu s početkom u 18 sati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok