Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 13. prosinca 2019. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenih P.G (1971.), i L.G. (1977.) nastanjenim u Tomislavgradu i S.D. (1965.) nastanjenom u Livnu, radi postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Optuženima, P.G i L.G. se stavlja na teret da su u dva navrata, početkom 2019. godine, na raznim lokacijama na području Općine Tomislavgrad, osobi M.M, neovlašteno prodali ukupno 7 kilograma opojne droge marihuane za ukupan iznos od 16.800,00 KM, a koju su prethodno, neovlašteno radi prodaje nabavili na nepoznatom narkotržištu.

Optužnica je potvrđena i u odnosu na osobu S.D. ( 1965. god. ) kojemu se stavlja na teret da je na konzumentima na području HBŽ pokušao prodati 3,02 grama opojne droge kokain, koju je prethodno, neovlašteno radi prodaje nabavio na narkotržištu, a koju opojnu drogu su kod osumnjičenog, prilikom pregleda vozila, pronašli djelatnici policije.

Da se radilo o opojnoj drogi, utvrđeno je vještačenjem provedenim od strane vještaka za kemijsko-toksikološka vještačenja, koji je utvrdio da se radi o kanabisu ( Marihuana ) i kokainu, koji se nalaze na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga.

Podsjećamo da su osumnjičeni P.G i L.G. ranije, lišeni slobode u okviru provođenja operativne akcije kodnog naziva „Kalnin“, koju su proveli policijski službenici Federalne uprave policije, uz podršku Specijalne policijske jedinice FUP-a, Sektora za podršku FUP-a i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agecnije BiH, te policijskih službenika MUP-a Kantona 10, a koja akcija je provedena prema nalogu nadležnog Općinskog suda u Livnu i pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu u cilju suzbijanja nelegalnih aktivnosti vezanih za nabavku i preprodaju opojnih droga.

U akciji je zaplijenjeno oko 7 kilograma opojne droge, koja svojim izgledom asocira na „Marihuanu“, a koju opojnu drogu su osumnjičeni nabavili radi daljnje preprodaje.

U ranijem periodu, prema osumnjičenima P.G i L.G sukladno rješenjima Općinskog suda u Livnu bila je određena i mjera pritvora u ukupnom trajanju od tri mjeseca i petnaest dana.

Postupajući tužitelj je u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine predložio i sigurnosnu mjeru oduzimanja opojne droge od osumnjičenih.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 03. siječnja 2020. godine zakazao ročište za izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženih.

Za kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz članka 238. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, predviđena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok