Tek nešto više od godinu dana trajala je realizacija jednog od značajnijih gospodarskih projekata na području Livna, ali i Hercegbosanske županije.

Starački dom Emilija d.o.o. Livno smješten u Lištanima početkom ove kalendarske i poslovne godine otvorio je svoja vrata korisnicima. Livanjska poduzetnička obitelj Perić, kao idejni začetnik i nositelj ovog novog projekta, nastavlja tradiciju svoga  poslovanja dugu oko dva desetljeća, a ulaganjem u starački dom željeli su dati svoj doprinos zajednici i društvu u kojem žive, ponosno ističe vlasnik Stipan Perić iz Donjih Rujana.

Sukladno svim profesionalnim standardima boravak korisnika treće životne dobi organiziran je u tri vrste smještajnih jedinica: jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe. Trenutni kapacitet 85 ležajeva trebao bi se povećati završetkom uređenja 3.  kata objekta. Svaka soba  ima prilagođeni sanitarni čvor, TV prijamnik i klima uređaj, SOS sustav telefonske dojave, a s moderno opremljenom kuhinjom doma, kapelicom za vjerske obrede i molitvu, prostorom sa uslužnim sadržajima, te ambulantom s 24 satnim liječničkim nadzorom zaokružena je ponuda stalnog smještaja sa svim pripadajućim uslugama: od stanovanja i prehrane, medicinske skrbi i pomoći, njege i održavanja osobne higijene, usluga socijalnog radnika i fizioterapeuta, organizacije radnih aktivnosti i slobodnog vremena, osobne pratnje i organiziranog prijevoza, sve do prilagođenih usluga prema potrebama korisnika.

Angažmanom profesionalnog osoblja zadovoljavaju se zakonski okviri za funkcioniranje ovakve vrste zdravstveno – socijalne ustanove.  Naglasak  se pri tome stavlja na usluge socijalnog radnika, liječnika te medicinskog osoblja, ističu u Staračkom domu Emilija.

U sklopu objekta staračkog doma nalazi se prodavaonica mješovite robe i vlastita mesnica, a u najavi je skorašnje otvorenje ljekarne. O dobrobiti i značaju ovog projekta govori i činjenica kako se glavnina hrane (voće, povrće, meso i dr. namirnice), koja se svakodnevno priprema u kuhinji i servira u restoranu doma, nabavlja od lokalnog  stanovništva koje se bavi domaćim uzgojem, proizvodnjom i prodajom svojih poljoprivrednih proizvoda. Nezanemariv je to doprinos zajednici uz onu još bitniju stavku, otvaranje novih radnih mjesta. U Staračkom domu Emilija u Lištanima trenutno je zaposleno 17 osoba, s tendencijom povećanja u skladu s rastom broja korisnika, koji svaki dan useljavaju. Trenutno u domu boravi 15 osoba, a temeljem najava i rezervacija do kraja siječnja taj broj trebao bi se gotovo utrostručiti.

Opravdanost i svrsishodnost ovakve vrste projekta prepoznala je i Vlada Hercegbosanske županije kroz Program razvoja malog gospodarstva u Hercegbosanskoj županiji putem subvencije kamate na poduzetničke kredite. Potpora ulaganjima kojima se osnažuje gospodarstvo i potiče otvaranje novih radnih mjesta i u budućnosti će biti smjernica  našega rada, istaknuo je prilikom posjeta predsjednik Vlade  Hercegbosanske županije, Ivan Jozić. Uz poziv na suradnju uputio je poruku svim gospodarstvenicima da slijedeći primjer obitelji Perić ostvare svoje poslovne ciljeve, te slična i sva ostala društveno korisna ulaganja uz potporu Vlade realiziraju upravo na prostoru Hercegbosanske županije.

Pogledajte galeriju fotografija>>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok