U nedjelju, 12.siječnja oko 19.20 sati, osoba rođena 1985.godine u Livnu, nastanjena u mjestu Grborezi, došla je u policijsku postaju Livno i prijavila je da je tijekom istoga dana osoba rođena 1990.godine u Livnu nožem izbola psa u mjestu Grborezi.

Kako se doznaje iz MUP-a HB županije pas je uginuo nakon 15 minuta, a radi se o psu pasmine "Hrvatski ovčar".

Policija je uzela izjave, a daljnji operativni rad je u tijeku.

Što kaže kazneni zakon FBiH

Član 318.

Mučenje i ubijanje životinje

(1) Ko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim ili dugotrajnim mukama, ili joj nanosi nepotrebne boli, ili protupravno razara životinjska staništa u većoj mjeri ili na širem prostoru, ili protivno propisima ubija životinje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini radi opklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi, ili ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano uginuće većeg broja životinja ili životinje čija je vrsta posebno zaštićena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Hrvatski ovčar

Hrvatski ovčar je vrsta psa podrijetlom iz Hrvatske. To je hrvatska autohtona pasmina i potiče od pasa koje su Hrvati doveli sa sobom migrirajući u ove krajeve. Danas se najviše uzgajaju u Slavoniji. Hrvatski ovčar je vrlo inteligentna životinja sa snažnom potrebom za ljudskim društvom. Posjeduje dobro razvijen ovčarski nagon te je izvrstan pas čuvar.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok