U okviru projekta „Sudjelovanje građana u lokalnoj samoupravi“ Centar za građansku suradnju jučer je u Livnu održao obuku za predstavnike mjesnih zajednica, udruženja, općina i medija sa područja HBŽ.

Tema o kojoj je bilo riječi na ovoj radionici vezana je uz djelovanje mjesnih zajednica, monitoring rada općinskih vijeća i uprava te poboljšanje komunikacije između stanovništva/mjesnih zajednica i lokalnih vlasti.

Djelatnici  Centra za građansku suradnju naglasili su važnost sudjelovanja građana u svim procesima donošenja odluka koje se izravno i neizravno tiču života u lokalnim, mjesnim zajednicama.

“Praćenje rada općinskih vijeća, sudjelovanje na sjednicama i analiza prikupljenih inforamcija su načini kako stanovništvo može utjecati i sudjelovati u procesima donošenja odluka i promjena” poručili su iz Centra za građansku suradnju Livno, te istaknuli da je potrebna veća uključenost građanstva u lokalnim sredinama.

Pozitivnim i negativnim primjerima predstavnici mjesnih zajednica i općina iz Hercegbosanske županije ukazali su na nužnost djelovanja mjesnih zajednica i na poboljšanje suradnje sa lokalnim vlastima ali i županijskim.

Danka Zelić predsjednica Udruženje građanki "Grahovo" iz Bosanskog Grahova navela je pozitivan primjer ustrajnosti i djelovanja pojedinca ali i mjesne zajednice sela Uništa, koji kroz razne projekte potpore namiču znatna financijska sredstva koja su im potrebna za razvitak zajednice.

“Pojedinačnim ali i zajedničkim zalaganjem te upornošću mogu se ostvariti zavidni rezultati,” istaknula je gospođa Zelić.

Također, prijeko potrebno je i poboljšati komunikaciju između lokalnih vlasti i stanovništva za što je potreban komunikacijski kanal koji će posredovati između ove dvije strane.

Proces komunikacije između građana treba se odvijati preko mjesnih zajednica prema lokalnim vlastima, ali također potreban je i rezultat povratne informacije, feedbecka od lokalne zajednice prema stanovnicima.

“Potrebno je raditi na uključivanju građana u procese koji su od velike važnosti za život u mjesnim zajednicama koje bi trebale biti pokretači I nositelji promjena!” rekla je Ivona Mišković.

Kontinuiranim monitoringom, prikupljanjem informacija koje se koriste u analizama o trenutnim situacijama u institucijama ili vlasti, kao i poželjnim, budućim stanjima I ciljevima može se ostvariti veća uključenost I zainteresiranost građana za pitanja koja se tiču rada I života na područjima mjesnih zajednica, općina I županija.

Sastanak je održan uz financijsku pomoć NED, National Endowment for Democracy.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok