U Hercegbosanskoj županiji u posljednje vrijeme se, kao nikada do sada, pred lokalne izbore događaju krize u funkcioniranju lokalnih vlasti.

Dojučerašnje manjine u općinskim vijećima postaju većine, što se dogodilo u Drvaru i Kupresu, a u Bosanskom Grahovu neslaganje zakonodavne i izvršne vlasti već je dugogodišnja praksa i gotovo da i nije neka novost.

Zbog neusvajanja odluke o privremenom financiranju Drvara i korisnicima općinskog proračuna tek slijede problemi, plaće i ostale naknade neće se isplaćivati niti će se izvršavati financijske obaveze dobavljačima.

U Kupresu je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, koja je bila nastavak sjednice prekinute prije mjesec dana na točki pod kojom se trebao razmatrati prestanak valjanosti odluke o profesionalizaciji mjesta predsjedatelja OV-a, ponovno raspravljalo o istoj. Nazočilo joj je 12 od 17 vijećnika, a na sjednicu nisu došli vijećnici iz HDZ 1990. i SDA. U žustroj polemici s oprečnim stavovima “za” i “protiv” deprofesionalizacije pozicije predsjednika OV-a, u konačnici je ipak, nakon pojedinačnog izjašnjavanja, s 9 glasova derogirana odluka od 2016. o profesionalizaciji te pozicije.

U konačnici to znači da se aktualnog predsjedatelj Općinskog vijeća Kupres Mlađena Pavlicu (SNSD) šalje na Zavod za zapošljavanje, Pavlica je odbio dati ostavku, premda je bilo i takvih zahtjeva, te ističe za Večernji List kako ova odluka ima i dodatnu konotaciju buduću da predsjedatelji OV-a dolaze iz jednog od dvaju manjinskih naroda, Srba, odnosno Bošnjaka.

Pribojava se da bi se cijela ta situacija mogla odraziti u Glamoču, što mu, kako je kazao, ne bi bilo drago.

Uglavnom, u lokalnim samoupravama u HBŽ-u, za razliku od viših razina vlasti, u pitanje se dovode i koalicije stranaka, u Kupresu između HDZ-a BiH i SNSD-a, a u Drvaru je iz koalicije s SNSD-om i HDZ-om BiH izašao HDZ 1990.

Budući da tek slijedi izborna kampanja, što neslužbena, što službena puno toga do jučer spojivog bit će nespojivo i obrnuto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok