Foto: Livno Online

Djelatnici Agencije za privatizaciju HB županije već nekoliko mjeseci nisu dobili plaću. Kako Livno Online doznaje radi se o plaćama za 10., 11., i 12.mjesec 2019.godine.

Također je upitna i isplata plaća za 01.mjesec 2020.godine.

Razlog neisplate plaća su ovrhe koje postoje prema ovoj agenciji.

Odgovor smo potražili kod trenutnog vršitelja dužnosti ravnatelja agencije Ivice Bodulušića koji nam je izjavio:

"Kao v.d. ravnatelja naslijedio sam dug oko 140 000,00 KM, što je prouzrokovano radom prijašnjeg vodstva agencije, a Vlada HBŽ je u mom mandatu do današnjeg dana intervenirala prema agenciji u dva navrata od 35 000,00 KM i 10 000,00 KM, što je bilo nedovoljno i stvorilo veliku dubioze u radu agencije.

Po sistematizaciji u agenciji može raditi maksimalno 16 djelatnika, a trenutno je uposleno 9 djelatnika.

Kada je agencija za privatizaciju ostvarivala „enormne prihode“, agencija je bila svima interesantna.

Kao ravnatelj, a i time Vlada HBŽ suočeni smo sa posljedicama nesavjesnog rada, što je rezultiralo ovrhama. U redovnoj sam komunikaciji sa ministrom gospodarstva Milošom Baukom i premijerom Vlade HBŽ Ivanom Jozić, s ciljem da nađemo rješenje koje bi dovelo do normalizacije u radu agencije na duži rok. A i smatram da se u rad agencije treba uključiti i cijela Vlada HBŽ, jer je ona osnivač.

Odgovorno mogu reći da ja kao v.d. ravnatelj agencije za privatizaciju, a ni  Vlada koja je trenutno na mandatu nismo prouzrokovali niti jednu ovrhu što se izvršila nad agencijom."

Odgovor smo potražili i kod ministra gospodarstva HB županije Miloša Bauka koji nam je prošli tjedan dostavio pisani odgovor:

"Istina je da radnici Agencije za privatizaciju nisu primili plate za 10,11,12. mjesec 2019. godine i 01. mjesec 2020. godine. . Ministarstvo gospodarstva je u toku 2019 godine uplatilo na račun agencije 240.000,00 KM u jednakim mjesečnim tranšama u iznosu od 20.000,00 KM, što je više nego dovoljno za plaće svih zaposlenih u Agenciji za privatizaciju za 2019. godinu.

Prema mom saznanju agencija za privatizacjju ima ovrhe koje su nastale nesavjesnim radom ranijih uprava agencije i to je osnovni razlog zbog čega nema dovoljno sredstava za isplatu zaostalih plaća.

Ministarstvo gospodarstva u svom proračunu nema planirana sredstva za vrstu troškova kao što su ovrhe agencije za privatizaciju i jedini način je da se ta sredstva osiguraju je iz tekuće rezerve, a obzirom da proračun nije usvojen i na snazi je odluka o privremenom financiranju ta sredstva Vlada ne može osigurati dok se ne usvoji proračun za 2020. godinu. Plaća za 01. mjesec 2020. godine još nije isplaćena ni za zaposlene u Vladi HBŽ-a pa prema tome nije mogla biti isplaćena ni agenciji za privatizaciju.

Financijski izvještaj za 2019. godinu i plan i program rada za 2020. godinu agencija za privatizaciju treba da podnese upravnom vijeću agencije pa zatim Vladi HBŽ-a. S obzirom da je Upravnom vijeću istekao mandat , Ministarstvo gospodarstva je napravilo prijedlog odluke o imenovanju privremenog upravnog vijeća koja bi se trebala naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade HBŽ-a i istovremeno kreće u proceduru izbora i imenovanja stalnog Upravnog vijeća kako bi omogućili agenciji normalno funkcioniranje."

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok