Sinoć je u Kninu u suradnji Kninskoga muzeja i Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno otvorena izložba crteža Gabrijela Jurkića Umjetnik – crta – posvećenje.

Organizatori su na 46. obljetnicu smrti velikoga bosanskohercegovačkog slikara podsjetili javnost na Jurkićev izniman umjetnički doprinos. Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno povremenim izložbama nastoji omogućiti da bogata slikareva baština živi i dalje.

Posjetiteljima su se obratili ravnatelj Kninskoga muzeja gosp. dr. Zlatko Ćesić i ravnateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno gđa Dražena Džeko izrazivši zadovoljstvo uspješnom zajedničkom suradnjom koja će se nastaviti i u budućnosti.

O umjetniku su govorile kustosica izložbe Ivana Mikulić Sarić koja je za ovu prigodnu izložbu izabrala 80 crteža iz zbirke na Gorici. Autorica izložbe Željka Markov je istaknula kako je Jurkić bio izrazito produhovljen i posvećeni umjetnik i kroz tu prizmu treba sagledati sav njegov opus. Naime, u svakodnevnoj potrazi za harmonijom Jurkić je svojim djelima odavao počast postojanju i to je bila njegova svakodnevna molitva. Nazočnima se obratio i gradonačelnik Knina Marko Jelić izrazivši zadovoljstvo predstavljanjem Jurkića kninskoj publici.

Izložba Umjetnik – crta – posvećenje predstavlja crtačku dionicu Jurkićeva stvaralaštva iz fundusa FMGG-Livno koja je zapravo bila podloga cijelog Jurkićevog šezdesetogodišnjeg stvaralaštva.

Izložba predstavlja Jurkića, istaknutog predstavnika simbolizma i secesije, prvenstveno kao crtača, portretista i dokumentarista.

Upoznajemo se s procesom nastanka umjetničkog djela od početne idejne iskre, studiozne analize određenog motiva ili fragmenta kojeg autor uklapa u završnu kompoziciju a istovremeno oni savršeno mogu funkcionirati kao cjelina zase. Upoznajemo se s njegovim crtačkim fazama od 1906. godine kada polazi u privatnu školu Mencija Klementa Crnčića i Bele Čikoša Sesije pa sve do 1960-ih godina kada umjetnik polako gubi vid. Crtački opus potvrđuje Jurkića kao umjetnika klasične opredijeljenosti, prepoznajemo utjecaje zagrebačke šarene škole, bečki akademizam sve do moderne ekspresivnosti na koju nismo navikli u Jurkićevom slikarskom duktusu, pogotovo u kasnijoj umjetničkoj fazi.

Kustosice su istaknule kako je izložba idealna ne samo za studente likovnih akademija već i za djecu školskoga uzrasta, jer se ovdje vrlo lako upoznaju s igrom linije i svim njezinim mogućnostima.

Izložba će u Kninu biti otvorena do 26. ožujka, navode iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com