U zgradi Gradske uprave Grada Livna održana je panel rasprava o temi „Iskustva Mađarske i Slovačke u NATO Savezu“.

Organizatori su bili Veleposlanstva Mađarske i Slovačke u BiH uz suradnju s Gradom Livnom. U ime domaćina nazočne je pozdravio gradonačelnik Luka Čelan. Izrazio je zadovoljstvo biti domaćinom jednom ovakvom skupu s temom značajnom za BiH. U obraćanju je kazao da se u razgovorima o Sjevernoatlantskom Savezu često čuje kako integracija svakoj novoj članici nudi novu perspektivu za ukupan društveni i ekonomski razvitak.

„Iskustva dosadašnjih članica svjedoče o brojnim prednostima. Osim onih sigurnosnih i političkih, te prednosti vrlo često podrazumijevaju i značajno povećanje priliva izravnih stranih investicija a samim tim i pozitivan pomak u ukupnom gospodarskom razvitku. Bosni i Hercegovini je, prije svega potreban dugoročni mir i stabilnost iz čega onda proizlazi i gospodarski napredak“, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Čelan. Jedna od sudionica panel rasprave bila je i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog Doma Parlamentarne Skupštine BiH i zamjenica predsjedavajućeg Povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Borjana Krišto. Govoreći iz perspektive BiH Krišto je naglasila da su EU i NATO vanjskopolitički prioriteti BiH, ali isto tako za razliku od EU puta oko kojeg postoji puni politički konsenzus oko NATO puta postoje određena razmimoilaženja stavova.

„Stabilna ekonomska situacija doprinosi društvenoj sigurnosti, smanjuje socijalne tenzije i čini društvo sređenijim, a članstvo u NATO-u svakako je pozitivan signal za strane investitore“, kazala je Krišto. Također je dodala da vjeruje da će, uz iskren politički dijalog i uz reforme koje će voditi ka perspektivnoj budućnosti i jednakopravnosti konstitutivnih naroda BiH snažnije koračati ka europskim i euroatlantskim integracijama. Iskustva Mađarske i Slovačke u NATO Savezu prenijeli su mađarski veleposlanik Krisztian Paso i slovački veleposlanik Martin Kaćo. Veleposlanik Paso je kazao da je Mađarsko veleposlanstvo u BiH trenutačno kontakt veleposlanstvo za NATO. „Iskustva naše zemlje su pozitivna. Danas u Mađarskoj nitko ne pita je li vrijedilo stupiti u NATO Savez. Svakom je jasno da smo od toga imali samo dobit“, kazao je Posa.

Također je istaknuo da u njegovoj zemlji građani na to članstvo gledaju sa ekonomskog i aspekta sigurnosti. Slovački veleposlanik Kaćo, govoreći o prednostima članstva u NATO je kazao kako je u svakom slučaju bolje odlučivati zajedno s velikima nego biti izvan i čekati što će netko i kako odlučiti. U svojim izlaganjima veleposlanici su iznijeli niz konkretnih pozitivnih primjera te govorili o o nedostatcima. Odgovarali su na pitanja publike među kojima su bili i mladi Livna, prije svega školarci, kojih je, između ostaloga, zanimalo kako bi se članstvo u NATO-u odrazilo na obrazovanje u BiH. Gosti na panel raspravi, uz ne mali broj publike, bili su i veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak, te predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com